Radio 2

Nieuw dagcentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in AZ Alma Eeklo

Het Algemeen Ziekenhuis Alma in Eeklo heeft een gloednieuw dagcentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie voorgesteld. Er is plaats voor 16 jongeren tussen de 12 en 18 jaar. "Die plaatsen waren erg nodig in de regio", zegt Fritz Defloor, operationeel directeur van AZ Alma.

Voortaan kunnen 16 jongeren tussen de 12 en 18 jaar psyciatrische behandeling krijgen in Timanti, een nieuw paviljoen van het AZ Alma in Eeklo. Timanti is het Finse woord voor diamant, en is volgens het ziekenhuis de perfecte naam, "omdat er in iedereen wel een diamant schuilt. Maar soms verliezen we contact met die diamant. Wij willen met Timanti de jongeren helpen om die innerlijke diamant terug te vinden", vertelt Fritz Defloor, operationeel directeur van AZ Alma.

Voordien was de jeugdpsychiatrische werking verspreid over het ziekenhuis, dat was niet ideaal

Fritz Defloor, operationeel directeur van AZ Alma

De dagopvang voor jongeren in het AZ Alma bestaat al sinds 2019, maar huisde eerst in het ziekenhuis zelf. De werking zat verspreid over verschillende plaatsen. "Dat was niet ideaal, maar het kon even niet anders door de coronacrisis", vertelt de directeur. "Sinds januari verblijven ze nu in Timanti, maar - alweer door corona - konden we de officiële opening niet vroeger doen dan vandaag."

Gevoelige regio

De jongeren komen alleen overdag naar Timanti, van maandag tot en met vrijdag. "We gaan dan met hen therapeutisch aan de slag gedurende 12 weken, in een strikt gestructureerde setting die ze heel dikwijls hebben moeten missen", zegt coördinator van Timanti coördinator Griet Plettinx. 

Radio 2

"Naast therapeutische gesprekken is er ook plaats voor leuke dingen, zoals muziek, spelletjes of creatief bezig zijn. Zo kunnen we ook de talenten en sterktes van de jongeren leren kennen en er hen complimenten over geven, wat ze dikwijls niet gewoon geweest zijn.  Het is een werking die erg welkom is in het Meetjesland, want ook hier zijn kinderen en jongeren die bijvoorbeeld door problemen al een tijdje thuis blijven van school. Het kan gaan om tieners met een laag zelfbeeld, of jongeren die het leven even niet meer zien zitten. Zij zelf of hun ouders kunnen ons bellen om hulp te vragen. Of een arts of het CLB kan hen naar Timanti doorsturen." 

Wie er vandaag aanklopt, kan wel pas in september of oktober ten vroegste geholpen worden.

Meest gelezen