Radio 2

Opnieuw ooievaarsjongen in Webbekomsbroek in Diest: "Zeker al 3 jongen geteld"

Voor het tweede jaar op rij zijn er ooievaarsjongen geboren in het natuurgebied Webbekomsbroek in Diest. Er zijn al zeker 3 jongen geteld. Het ouderpaar is wellicht hetzelfde als vorig jaar, zeggen kenners.

Erik Spiessens van het bezoekerscentrum Webbekomsbroek had al een sterk vermoeden dat er gezinsuitbreiding op til was: "Begin deze week hebben we onze telescoop op het nest gericht. We zagen dat het vrouwtje plots braakneigingen had. Ze verzamelt dan allerlei zaken en braakt die dan uit over het nest. Dat is doorgaans een teken dat er jongen in het nest zitten. En toen we goed keken zagen we inderdaad het kopje van een jong verschijnen. In totaal zijn er nu al 3 jongen geteld", vertelt Erik. 

Tweede jaar op rij gezinsgeluk

Voor het tweede jaar op rij zijn er dus jongen geboren. In de periode daarvoor werden er 100 jaar lang géén jongen geboren. "Vorig jaar telden we 2 jongen uit 5 eieren; dit jaar zijn er al 3 jongen, maar we weten niet hoeveel eieren er zijn. We hebben dus opnieuw veel chance", lacht Erik. "Het gaat trouwens zo goed als zeker om hetzelfde ouderpaar als vorig jaar. Het mannetje is geringd, maar het vrouwtje niet. Maar we zien aan het gedrag van het ouderpaar dat het zo goed als zeker om hetzelfde koppel gaat", aldus Erik.

Feestje

"Een babyborrel komt er niet", grapt Erik. "Maar op 29 mei organiseren we wel een geleide wandeling over de ooievaar. Op 11 juni is er normaal gezien een demonstratie van het ringen. Dan halen we de jongen even uit het nest, we wegen ze en we ringen ze dan. Zo weten we waar de jongen naartoe gaan. Van de jongen van vorig jaar hebben we nog geen spoor. De eerste twee jaar vliegen jonge ooievaarsjongen zomaar wat rond. Het is pas wanneer ze geslachtsrijp zijn, dat ze beginnen uitkijken naar een vaste stek. Dat kan hier zijn, maar ook elders", besluit Erik. 

Meest gelezen