Optimisme, tevredenheid en hoop: partijvoorzitters reageren op resultaten De Stemming

Vooruit put moed uit het gunstig onderzoek van De Stemming, Groen-voorzitter Meyrem Almaci is al bij al blij dat haar partij standhoudt en Open VLD ziet mogelijkheden om weer te groeien. Ook PVDA, N-VA en Vlaams Belang kijken tevreden naar de resultaten van De Stemming.

Vooruit: "We kunnen nog beter doen dan vandaag"

Vooruit scoort 15,5 procent in De Stemming een flinke vooruitgang in vergelijking met de verkiezingen van 2019. "Ik denk dat wij ons woord houden", reageert partijvoorzitter Conner Rousseau. "We hebben gezegd dat we zouden investeren in pensioenen, en we investeren in pensioenen. We hebben gezegd dat we zouden investeren in de gezondheidszorg, en we investeren enorm in de gezondheidszorg. We hebben gezegd dat we de lonen zouden opslaan, en we doen dat." 

Desondanks blijft Rousseau met beide voeten op de grond. "Het zal nog heel moeilijk worden om goed te doen en de mensen erop vooruit te doen gaan in deze crisistijden, maar het is wel dat waarvoor wij ons elke dag, elke nacht inzetten."

De Vooruit-voorzitter blijft optimistisch. "Ik geloof dat een frisse wind doen waaien geapprecieerd wordt, en dat wij nog beter kunnen doen dan vandaag."

Bekijk hier de reactie van Conner Rousseau:

Videospeler inladen...

Open VLD: "De Wever probeert alles te doen om ons kapot te krijgen"

"Ik zou natuurlijk liever vooruit gaan dan achteruit", erkent Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. "De bedoeling moet zijn te stijgen richting 15 procent." In De Stemming haalt Open VLD 10,2 procent, bijna 3 procent minder dan bij de verkiezingen van 2019.

Is Open VLD het slachtoffer van een rooftocht door de N-VA? De Stemming heeft uitgewezen dat veel donkerblauwe kiezers Open VLD de rug hebben toegekeerd. Lachaert is het daarmee niet eens. "Dat etiket rechts-liberaal is een etiket dat de journalisten op ons plakken", vindt hij. "We zijn liberalen en wij hebben die adjectieven niet nodig. Liberalisme is sowieso vooruitstrevend en niet conservatief."

Lachaert vindt het niet fijn dat de N-VA zijn partij probeert leeg te plukken. "Wij zijn public enemy van de N-VA en Bart De Wever probeert alles te doen om ons kapot te krijgen."

"Wij doen op een andere manier aan politiek", aldus Lachaert. "Nu heb je inderdaad een groep vooruitstrevende liberalen die in ons gelooft, en we moeten dat proberen te verbreden naar groepen die nog kunnen worden overtuigd. Dat is de uitdaging voor ons, de komende maanden."

Bekijk hier de reactie van Egbert Lachaert:

Videospeler inladen...

Groen: "Goede basis waar volgende voorzitter op verder kan bouwen"

Groen-voorzitter Meyrem Almaci is tevreden met het stabiele resultaat van haar partij in de peiling. Ze leest hierin dat de twee groene ministers Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten duidelijk gewaardeerd worden, "voor de moedige beslissingen die ze nemen in een niet-evidente periode". De peiling is afgenomen tussen 14 en 31 maart, de periode waarin de federale regering terugkwam op de kernuitstap, nochtans een strijdpunt van Groen.

Almaci stelt vast dat ze haar partij met deze peiling kan achterlaten met een resultaat dat in de buurt blijft van het verkiezingsresultaat van haar partij in 2019. “Dit betekent dat ons groene project meer dan ooit relevant is. Dit is een goede basis waar een volgende voorzitter op verder kan bouwen."

PVDA: "Voorstellen PVDA zijn politieke mainstream geworden"

Volgens PVDA-fractievoorzitter Jos D'Haese maken de resultaten van De Stemming duidelijk dat veel mensen op zoek zijn naar “een sociaal alternatief voor de manier waarop de Vivaldi-regering in deze energiecrisis met de voeten sleept”. “En dat vinden ze bij de PVDA”, klinkt het. In De Stemming haalt PVDA 9,1 procent, een sprong vooruit van 3,8 procent tegenover de verkiezingen van 2019.

“Tanken wordt onbetaalbaar en energiefacturen gaan door het dak, terwijl speculanten en oorlogsprofiteurs langs de kassa passeren. De voorstellen van de PVDA - van de 6 procent btw op energie over het verlagen van de accijnzen op brandstof tot het afromen van de woekerwinsten van energiemultinationals - zijn vandaag politieke mainstream geworden”, analyseert D’Haese. “Volgens deze peiling zou de PVDA bijna drie keer zoveel zetels halen in het Vlaams parlement.”

N-VA: "Gevoel dat we aan het terugwinnen zijn"

N-VA belandt met 22,4 procent op de tweede plaats in De Stemming, net onder Vlaams Belang. Voorzitter Bart De Wever is blij dat zijn partij zich na de coronacrisis weer kan focussen op de corebusiness: “Het sociaaleconomische en de nood aan het confederalisme. Ik spreek momenteel in Vlaanderen voor bomvolle zalen, en we hebben het gevoel dat we in een remonte zitten en dat we aan het terugwinnen zijn.”

Met de score van de Vlaamse regering en minister-president Jan Jambon is De Wever het niet eens: “Ik ben er niet tevreden mee, en vind het ook onterecht. De Vlaamse regering heeft haar begroting in evenwicht. Als iedereen dat deed in dit land, stonden we er heel goed voor. De regering hervormt ook heel veel. Ik vind dat die goed werk doet, maar die heeft in de COVID-periode veel imagoschade geleden. Ook de minister-president, dat is onmiskenbaar zo.”

Bekijk hier de reactie van Bart De Wever:

Videospeler inladen...

Vlaams Belang: "Voetjes op de grond"

“Voetjes op de grond”, klinkt het in een eerste reactie bij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Ook bij een positieve peiling moeten we zeggen dat het maar een peiling is. Nu moeten we blijven doorwerken, maar het is wel overduidelijk dat de mensen niks moeten weten van deze Vivaldi-regering die hen in de steek laat. Ze willen een ander beleid, een beleid dat onze mensen op de eerste plaats zet, met meer koopkracht en minder migratie.”

Vlaams Belang staat met 22,9 procent op de eerste plaats in De Stemming, goed voor 4,5 procentpunt meer dan bij de verkiezingen van 2019. De partij heeft het trouwste kiespubliek, maar de groeimarge is minder groot. "Onbekend is onbemind", meent Van Grieken. "Ik denk dat we nog kunnen doorgroeien. In 2024 wil ik de grootste partij zijn, deze peiling bevestigt dat. Laat ons hopen dat we er nog een procentje bij kunnen doen tegen de verkiezingen."

Bekijk hier de reactie van Tom Van Grieken:

Videospeler inladen...

CD&V: "Peiling is voor ons dramatisch"

"De peiling is voor ons dramatisch. Vooral voor onze militanten, die zich dagdagelijks voor de christendemocratie inzetten op het terrein, is dit bijzonder pijnlijk”, concludeert Joachim Coens nadat CD&V met 8,7 procent de kleinste partij van Vlaanderen wordt. "Ik zal aan de partijraad van donderdag voorstellen om vervroegde voorzittersverkiezingen te houden, en ik denk dat het niet aan mij is om daarvoor kandidaat te zijn." 

Zijn volledige reactie op zijn vertrek als partijvoorzitter ontdek je HIER.

Meest gelezen