Het Groot Schietveld na de brand van vorig jaar
Foto: Belga

Meest brandbare planten verwijderd van Groot Schietveld in de Noorderkempen om nieuwe brand te voorkomen

Op het Groot Schietveld in Brecht, Brasschaat en Wuustwezel zijn de meeste planten op de open schietstand van het leger verwijderd. Vorig jaar brak daar na een schietoefening een grote natuurbrand uit. Het verwijderen van de planten moet een nieuwe brand voorkomen. 

Vorig jaar in april brak er een grote natuurbrand uit op het Groot Schietveld. Dat domein strekt zich uit over het grondgebied van Brecht, Brasschaat en Wuustwezel. De brand ontstond na schietoefeningen van het leger. Bijna 600 hectare natuur werd in de as gelegd. Om zo'n brand in de toekomst te voorkomen, werkten Defensie, het Agentschap Natuur en Bos en de brandweer Zone Rand verschillende maatregelen uit. 

Zo werd onder meer de bovenste laag planten afgeschraapt van de open schietstand. "Zelfs als we met spoortrekkende munitie (munitie die oplicht in het donker, red.) zouden werken, is er geen kans op brand, omdat we in een zandvlakte vuren", zegt kolonel Patrick Mestdagh. "Er is nauwelijks nog een risico dat patronen op de heide nog een impact hebben. Het is nu veel brandveiliger om oefeningen uit te voeren."

Onze ploeg van "Het journaal" ging langs op het Groot Schietveld om de maatregelen te bekijken:

Videospeler inladen...

Meer en bredere brandgangen

Langs de brandwegen staan er bijna geen bomen en struiken meer. Er zijn ook meer en bredere brandwegen aangelegd. "Het grote voordeel van bredere brandgangen is dat grondvuur op die plaatsen stopt", zegt Harry Thys, boswachter bij het Agentschap Natuur en Bos. "Er zijn nog maar weinig brandbare planten aanwezig en de brandgangen zijn goed toegankelijk voor de brandweer. Ze kunnen zich daar ook veiliger opstellen."

Sowieso vinden momenteel geen schietoefeningen plaats op de heide. "In brandgevoelige periodes, zoals nu in de hele provincie Antwerpen, doen we dat niet. Maar dat was ook vorig jaar al zo. De brand is ook ontstaan in een laagrisico periode", zegt Mestdagh. "We oefenen nu op een gesloten schietstand. Daarbij vuren we in een zandheuvel die volledig afgeschermd is. Het risico dat daar een patroon in brandbare vegetatie terecht komt, is eigenlijk nul."

Meest gelezen