Nicolas Maeterlinck

Europees rapport wijst België aan als cocaïnedraaischijf: nergens in Europa wordt meer in beslag genomen dan in ons land

Uit een nieuw en groot Europees rapport blijkt dat België een sleutelrol speelt in de steeds toenemende cocaïnehandel. België is het land waar de meeste cocaïne in beslag wordt genomen in de Europese Unie. Wereldwijd staat ons land zelfs op de vijfde plaats. Ook over amfetamines maakt Europa zich zorgen. 

Er gaat geen maand voorbij of een nieuwe grote drugsvangst wordt bekendgemaakt. Het gaat daarbij vaak over cocaïne. Ook het drugsgeweld in en rond Antwerpen haalt regelmatig de media. Het gaat dan meestal om geweld tussen bendes, waarbij huizen worden beschoten of met granaten worden bestookt.

Dat cocaïne alomtegenwoordig is in ons land blijkt nog eens uit een nieuw rapport van het Europese drugsagentschap EMCDDA en de Europese inlichtingendienst Europol. Ons land wordt maar liefst 23 keer vermeld in het rapport. 

België, en in het bijzonder de Haven van Antwerpen, is een belangrijke draaischijf voor de wereldwijde cocaïnehandel. België is het Europese land waar de grootste hoeveelheid cocaïne in beslag wordt genomen. Wereldwijd moeten we alleen nog Colombia, de VS, Brazilië en Panama laten voorgaan.

Uit de nog onvolledige cijfers van 2021 blijkt dat 75 procent van alle cocaïnevondsten in de EU ofwel in Antwerpen plaatsvonden ofwel in ladingen die voor Antwerpen waren bestemd. 

Uit het rapport blijkt ook dat steeds meer cocaïne ook in Europa zelf wordt geproduceerd. Naast de "klassieke landen" Colombia, Bolivia en Peru, worden nu ook steeds meer drugslabo's ontdekt in België, Nederland en Spanje.

Zorgwekkend is ook dat cocaïne steeds goedkoper wordt. In vijf jaar tijd is het witte poeder voor Europeanen gemiddeld 38 procent goedkoper geworden:

Het rapport schetst een grauw beeld van de steeds groeiende drugsmarkt in Europa en wereldwijd: de cocaïnemarkt groeit jaar na jaar, nieuwe, schadelijke producten komen op de markt en cocaïne was nog nooit voor zo veel mensen beschikbaar.

Amfetamines

Naast cocaïne waarschuwt het Europese drugsagentschap ook voor amfetamines, dat zijn de meest verspreide synthetische drugs ter wereld. Amfetamines zijn nog een kleine markt in Europa, maar dat verandert blijkbaar snel.

Tussen 2010 en 2020 is het aantal drugsvangsten met amfetamines meer dan verdubbeld. De hoeveelheid gevonden amfetamines is zelfs in die tijd bijna vervijfvoudigd.

Er is een groeiende bezorgdheid over grote productiefaciliteiten in België en Nederland

En ook hier wordt ons land genoemd: "Historisch gezien werden amfetamines vooral gemaakt in kleine "keukenlabo's" in Tsjechië en de landen daarrond, maar nu is er een groeiende bezorgdheid over grotere productiefaciliteiten in België en Nederland", klinkt het in het rapport. 

Uit analyse van het afvalwater blijkt ook dat het gebruik van amfetamines ook bij ons in de lift zit en dat geweld en corruptie ook in België toenemen door het gestegen gebruik en de toegenomen handel in amfetamines en cocaïne.

Meest gelezen