Archieffoto
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland sluit kernaanval in Oekraïne uit: "Nucleaire oorlog mag niet worden ontketend"

Rusland zal geen kernwapens inzetten in Oekraïne. Dat is de boodschap van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "Rusland houdt strikt vast aan de principes dat er geen winnaars zijn in een nucleaire oorlog en dat die niet mag worden ontketend", zo klinkt het. Nochtans dreigt Rusland zelf geregeld met de inzet van kernwapens. 

"Nucleaire wapens hebben geen nut bij de speciale militaire operatie", zegt de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Aleksej Sajzev. Met die "speciale militaire operatie" verwijst Rusland steevast naar de oorlog in Oekraïne.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de regels voor kernwapens namelijk duidelijk vastgelegd. "De scenario's van ons mogelijk gebruik van kernwapens zijn duidelijk vastgelegd in Russische doctrinaire documenten", zo klinkt het. "Ze zijn niet van toepassing bij de uitvoering van de taken tijdens de speciale militaire operatie in Oekraïne."

Die Russische doctrine zegt dat kernwapens alleen ter verdediging ingezet mogen worden. "Rusland houdt strikt vast aan de principes dat er geen winnaars zijn in een nucleaire oorlog en dat die niet mag worden ontketend", benadrukt Sajzev.

Nucleaire wapens hebben geen nut bij de speciale militaire operatie

Aleksej Sajzev, woordvoerder Russisch ministerie Buitenlandse Zaken

De woordvoerder beschuldigt het Westen dan ook opnieuw van opzettelijke escalatie met een "verzonnen nucleaire dreiging van Rusland". Moskou zou volgens hem al herhaaldelijk overeenkomsten hebben voorgesteld om een nucleaire oorlog onmogelijk te maken. 

Nochtans dreigt Rusland zelf geregeld met de inzet van kernwapens. In februari waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin de westerse landen nog om zich niet te mengen in de oorlog in Oekraïne, anders zouden er gevolgen zijn "waarmee ze nog nooit geconfronteerd zijn". Tegelijk liet het staatshoofd zijn nucleaire strijdkrachten in een verhoogde staat van paraatheid brengen.

Vorige maand nog testte Moskou zijn nieuwste nucleaire langeafstandsraket 'Satan 2'. Poetin zei daarover: "Het zal stof tot nadenken geven voor degenen die ons land met hun agressieve retoriek bedreigen." Al maakten de Amerikanen zich na de test naar eigen zeggen geen grote zorgen.

Meest gelezen