Antwerpse scholen moeten bussen uit Nederland inhuren voor schooluitstapjes: "Bij ons zijn ze allemaal bezet" 

Verschillende scholen uit de provincie Antwerpen hebben problemen om voldoende bussen te vinden voor schooluitstappen. Zo moest PIVA in Antwerpen deze week 6 bussen inhuren uit Nederland voor een daguitstap, omdat er in de eigen regio niet voldoende bussen voorhanden waren. “Er zijn zoveel scholen die, nu het weer mag, uitstappen beginnen te plannen.”

Bij het Provinciaal Instituut PIVA, een secundaire school in Antwerpen, hebben ze deze week bussen uit Nederland moeten inzetten om al hun leerlingen te kunnen vervoeren. De Nederlandse bussen werden in onderaanneming opgeroepen, omdat de Vlaamse busmaatschappijen zelf over te weinig middelen beschikten.

Heel wat buschauffeurs hebben tijdens corona een andere job gevonden met regelmatigere uren en zijn die blijven doen

Busmaatschappij Peltax, Wommelgem

“We hebben deze week een sportdag gehad voor de hele school. Dat zijn om en bij 900 leerlingen. Die moesten allemaal op hetzelfde moment vervoerd worden. We hebben verschillende busmaatschappijen moeten inschakelen. 's Ochtends merkten wij dat er 6 bussen bij waren met een Nederlandse nummerplaat, omdat er niet voldoende bussen van hier beschikbaar waren die dag", vertelt Evi Vandenven, coördinator bij het PIVA.

Tekort aan bussen én buschauffeurs

Het probleem is voornamelijk te wijten aan een tekort aan bussen en buschauffeurs bij verschillende busmaatschappijen. Tijdens de coronacrisis hebben verschillende buschauffeurs tijdelijk een andere job moeten zoeken waar ze vaak betere uurroosters kregen. Daardoor zijn vele buschauffeurs niet meer als chauffeur aan de slag gegaan.

Het tekort aan bussen heeft te maken met de vele aanvragen die de busmaatschappijen momenteel krijgen. Nu de coronaregels weer soepeler zijn geworden, doen steeds meer scholen een aanvraag om uitstappen te plannen en in te halen.

Meest gelezen