Seppe Galicia (middelste) met zijn mede-organisatoren

Studenten organiseren koersweekend in Baal: “De koers leeft hier!”

Dit weekend organiseren vijf studenten sportmanagement aan de UCLL in Heverlee een wielerweekend, en waar kan dat beter dan in wielerdorp Baal bij Tremelo. Er zijn wielerkoersen voor de echte sportfanaten, maar ook voor de liefhebbers, en zaterdag is er ook een retrokoers. “Het moet een groot wielerfeest worden”, klinkt het. 

Seppe Galicia uit Tremelo studeert sportmanagement aan de hogeschool UCLL in Heverlee. Als opdracht moest hij een evenement organiseren. Omdat Seppe zelf koerst kwam hij op het idee om een wielerwedstrijd te organiseren samen met vier medestudenten. Die vindt dit weekend plaats in Baal en heet “Grote Prijs Balenberg”. 

“We kregen van de gemeente een weide om ons evenement te organiseren die grenst aan de Balenberg”, zegt Seppe. “Beter kunnen we dus niet zitten. Het is bovendien het laatste stuk parcours van de cyclocross op 1 januari.” Er zijn wielerwedstrijden voor de echte sportfanaten, maar ook voor de liefhebbers. Op zondag zijn er wedstrijden voor wie in de medische sector werkt en zaterdag is er een heuse retrokoers.

De retrokoers is pure folklore, zelfs de prijzen. Zo kan je bier, kaas of hesp winnen
Organisator Seppe Galicia

“Bij de retrokoers wordt er gefietst op van die oude, zware metalen fietsen waar er nog moet geschakeld worden op de buizen. En dan dragen de renners ook van die wollen truien. Dat moet het hoogtepunt van het weekend worden, we willen zo de folkloristische sfeer erin brengen. Ook de prijzen zijn op en top folklore, zo kan je een bak bier, een stuk kaas, een ham of spek winnen. Allemaal hoe het vroeger was", zegt Seppe.

Het weer ziet er dit weekend veelbelovend uit, Seppe verwacht dan ook veel volk. “Baal is natuurlijk hét wielerdorp bij uitstek met Sven Nys en Niels Albert. De koers leeft in Baal en Tremelo. Ik heb toch al van veel mensen uit de gemeente gehoord dat ze gaan langskomen om een pintje te drinken.” Want er zijn natuurlijk drank- en eetstandjes, en ook voor de allerkleinsten is er animatie. 

Meest gelezen