Viroloog Steven Van Gucht is eerste ereburger van Denderleeuw, "omdat hij ons door corona loodste"

Voor het eerst in de geschiedenis van Denderleeuw heeft de gemeente een ereburger aangeduid: Steven Van Gucht. De viroloog werd uitgekozen omdat hij ons land door de coronacrisis heeft geloodst. "Hij is de perfecte ambassadeur voor onze gemeente", stelt burgemeester Jo Fonck (Vooruit).

Een ereburger is een inwoner die een gemeente op een positieve manier in de aandacht brengt. "En Steven Van Gucht is daar - meer dan - in geslaagd", vindt burgemeester van Denderleeuw Jo Fonck (Vooruit). "Niet alleen in Vlaanderen, of in heel het land. Zelfs internationaal heeft hij ons op de kaart gezet. Tot in Egypte wordt hij gevraagd voor zijn expertise! Ik denk dat wij met Steven Van Gucht de perfecte ambassadeur hebben voor Denderleeuw."

De burgemeester had een aantal weken geleden gevraagd aan Van Gucht of hij het zag zitten om die titel te dragen. "Ik heb dat meteen aanvaard. Zoiets kan je gewoon niet weigeren", lacht de viroloog. "Voor alle duidelijkheid: aan ereburgerschap zijn geen financiële voordelen verbonden", benadrukt Fonck. Wel zal Van Gucht worden uitgenodigd als speciale gast op alle belangrijke evenementen in de gemeente.

Niet verwacht

De bekendheid van Van Gucht kwam voor hem totaal onverwachts. "Dat begon al bij het begin van de coronapandemie. Het was mijn zoontje die het opmerkte. "Papa, iedereen kijkt naar jou", zei hij. Ik had het zelf nog niet opgemerkt", vertelt de viroloog. "Ik was daar totaal niet mee bezig, ik was op dat moment vooral bezig met de coronapandemie en goede communicatie. Ik had toen nog niet goed door dat ik ondertussen een bekend gezicht kreeg."

Denderleeuw is een gemeente met veel troeven. Fietsen en lopen langs de Dender: dat is prachtig
Steven Van Gucht, viroloog en ereburger van Denderleeuw

Hij vindt het in ieder geval wel een eer om ereburger te zijn. "Want Denderleeuw is een gemeente met heel veel troeven. Er zijn hier bijvoorbeeld goede scholen en er is een goede sportinfrastructuur", legt hij uit. "En ik vind het vooral plezant dat de Dender hier is. Ik loop graag en ik fiets graag. Als je dat langs de Dender kan doen: dat is natuurlijk prachtig. Ik woon hier al 16 jaar en het is hier heel aangenaam wonen."

Oppositiepartij niet akkoord

Denderleeuws oppositiepartij Vlaams Belang is het niet volledig eens met het ereburgerschap. "Uiteraard niks tegen de persoon of de mens Steven Van Gucht, maar ik vind dat het toekennen van het ereburgerschap aan een viroloog toch iets te vroeg komt. Ik denk dat over het gevoerde coronabeleid nog niet alles uitgeklaard is, en de virologen staan mee symbool voor het gefaalde coronabeleid in dit land", stelt partijleider Kristof Slagmulder.

Meest gelezen