Walrus Petrushka in betere tijden.

Walrus en haar kalfje sterven tijdens bevalling in Pairi Daiza: "Er was geen kans op een goede afloop"

In dierenpark Pairi Daiza, in de provincie Henegouwen, zijn walrus Petrushka en haar ongeboren kalf gestorven tijdens de bevalling. De foetus lag verkeerd in de baarmoeder en dat werd beide dieren fataal.

"We blijven achter in shock", schrijft Tim Bouts, dierenarts in Pairi Daiza, op de Facebookpagina van de dierentuin. Woensdag stierf de 19 jaar oude Walrus Petrushka - Petri verzorgers - tijdens de bevalling van haar kalfje. Ook het kalf zelf overleefde het niet.

De autopsie leerde dat de foetus dwars zat in de baarmoeder, "dystocie van de foetus" heet dat. "De positie van de baby gaf zowel Petrushka als het kalf van ongeveer 50 kilo geen kans meer", legt Bouts uit. "Foetale dystocie, zowel in de natuur als onder menselijk toezicht, biedt bij deze soort helaas geen mogelijkheid op een gunstige afloop."

Volgens Pairi Daiza is het zelfs in een dierenpark, ondanks de vooruitgang van de dierengeneeskunde, onmogelijk om het risico op zulke overlijdens te beperken. "Ten eerste zijn grote zoogdieren zo gebouwd dat een dierenarts niet met zijn arm de baarmoeder kan bereiken om de baby te draaien. Ten tweede is een keizersnede uitvoeren bij grote zoogdieren (bijvoorbeeld olifanten, nijlpaarden of walrussen, …) uitzonderlijk gevaarlijk gezien de omvang en het gewicht van moeder en kind bij een nakende geboorte. Nergens ter wereld is al een keizersnede uitgevoerd op een walrus." 

Bedreigd

Petrushka was afkomstig uit het aquarium van Valencia. Pairi Daiza werkt met dat aquarium en met Tierpark und Tropen-Aquarium in Hamburg samen in een conservatieprogramma voor walrussen. Die zijn in het wild met uitsterven bedreigd en zijn door de Internationale Unie voor de Conservatie van de Natuur (IUCN) geclassificeerd als "kwetsbaar".

Petrushka (rechts op de foto) en haar kalf zullen ter beschikking worden gesteld van de universiteit van Gent.

Beide overleden dieren gaan nu naar de faculteit dierengeneeskunde van de Universiteit Gent. Het skelet zal ter beschikking worden gesteld van het museum van de universiteit.

Vorig jaar nog beviel Tania, een andere walrus in Pairi Daiza, wel met succes van haar kalf Floki.

Meest gelezen