Xinhua

Xi Jinping over ontevredenheid over zerocovid: "We zullen vastberaden strijden voor ons beleid"

De Chinese president Xi Jinping heeft een toespraak gehouden voor hoge ambtenaren van het land waarin hij het zerocovidbeleid van China verdedigt. Onlangs was er in de Chinese stad Shanghai veel kritiek op dat beleid. Maar de president waarschuwt nu dat kritiek en twijfel "bestreden zal worden".

Xi Jinping, de Chinese president, heeft voor de hoge ambtenaren van het Politburo Standing Committee een toespraak gehouden over het zerocovidbeleid. In deze commissie zit de top van de Chinese Communistische Partij. In de toespraak verdedigt Xi het beleid en draagt hij de top op om "standvastig vast te houden aan het algemene beleid van zerocovid". Ook enige kritiek en twijfel over het beleid moet "worden bestreden", volgens Xi. 

In Shanghai uiten de burgers al wekenlang hun ongenoegen over de drastische maatregelen die hebben geleid tot voedseltekorten en schrijnende situaties in de quarantainecentra. Het is de eerste keer sinds de stad in lockdown is dat de president het heeft over de onrust en ontevredenheid over het beleid. "We hebben de strijd om Wuhan gewonnen en we zullen zeker de strijd om Shanghai winnen", zegt Xi. Hij roept ook op tot "het aanpakken van de problemen van onvoldoende begrip, voorbereiding en werk". 

We hebben de strijd om Wuhan gewonnen en we zullen de strijd om Shanghai winnen

Xi Jinping, Chinese president

Volgens een analyse van de toespraak door China Media Project uit president Xi hiermee directe kritiek op de lokale overheid die zelf het beleid in twijfel heeft getrokken of het beleid niet goed genoeg heeft toegepast. China Media Project is een organisatie die de Chinese journalistiek en communicatie monitort en analyseert. 

De Chinese overheid meldde bijna 4.700 nieuwe besmettingen, waarvan de grote meerderheid uit Shanghai komen. In Peking stijgen de cijfers traag. De lokale overheid probeert een volledige lockdown zoals in Shanghai te voorkomen door verplaatsings - en vervoersbeperkingen op te leggen, activiteiten te stoppen en aparte wooncomplexen af te sluiten. Maar zerocovid is nauw verbonden met de politieke autoriteit van Xi, waardoor het beleid onbetwistbaar is geworden.

Meest gelezen