Foto van organisator Louis Dehaes

1.500 honden van ongeveer 200 verschillende rassen komen samen voor keuring in Gentse Expo

In de Gentse expo komen vandaag zo'n 1.500 honden samen. Daar worden ze gekeurd door keurmeesters uit 10 verschillende landen. Tijdens de keuring kijken de keurmeesters hoe dicht het uiterlijk van de honden aanleunt bij het standaardtype van het ras waartoe ze behoren. "We zien vooral veel Chinese naakthonden en golden retrievers passeren", klinkt het bij organisator Louis Dehaes.

Vandaag is een belangrijke dag voor hondenbaasjes die willen weten hoe dicht hun hond aanleunt bij het standaardtype van het hondenras waartoe hun hond behoort. Ze komen dit weekend massaal samen om hun hond te laten keuren in de hallen van de Gentse Expo. "We verwachten per dag ongeveer 1.500 honden van 200 verschillende rassen", zegt organisator Louis Dehaes.

De honden worden onderverdeeld per leeftijdsgroep

Organisator Louis Dehaes

De honden worden vandaag in 11 groepen onderverdeeld. Die groepen houden verband met de leeftijdscategorie van de hond. "Zo zijn er onder meer groepen voor puppy's van 3 tot 6 maanden oud, maar er zijn ook groepen voor honden die ouder zijn dan 2 jaar, die behoren dan tot de open klasse. In die groepen zien we voornamelijk Chinese naakthonden en golden retrievers."

Keurmeesters

Per groep bepaalt een keurmeester welke honden het beste zijn of haar hondenras benadert. De hond die er het meest boven uitsteekt, krijgt een certificaat. "En met dat certificaat kunnen ze dan deelnemen aan grote internationale wedstrijden, waarbij ze vergeleken worden met andere kampioenen."

En of het moeilijk is om 1.500 honden in bedwang te houden? "We verwachten weinig problemen op dat vlak. Wie hier zijn of haar hond meebrengt, heeft meestal wel een hond met een sociaal karakter. De meeste honden zijn het sowieso gewoon om naar shows te komen, dus het schrikt hen niet af om tussen alle andere honden te vertoeven."

Meest gelezen