Prins Laurent bij de inhuldiging van het Mijnwerkersplein in Houthalen

“Mijnwerkersplein” in Houthalen ingehuldigd op dag van de mijnwerker

In Houthalen is het Mijnwerkersplein ingehuldigd, precies op de dag van de mijnwerker. "Het is uniek, want het is het eerste plein in de geschiedenis dat naar mijnwerkers genoemd wordt", klinkt het. Er waren heel wat politici aanwezig en prins Laurent vertegenwoordigde de koning. Er kwamen zo'n 6.300 mensen opdagen voor de inhuldiging. 

Bijna elke politieke partij is bij de inhuldiging van het plein vertegenwoordigd door een minister of door een parlementslid. "Het plein wordt vandaag gedoopt door het gemeentebestuur en het is uniek want dit is het eerste plein dat naar mijnwerkers genoemd wordt”, zegt Michel Dylst, voorzitter van de KS-vriendenkring. Ook prins Laurent is bij de inhuldiging van het plein aanwezig: “Prins Laurent vertegenwoordigt de koning, en dat maak het ook allemaal officieel. Alle uitspraken die vandaag dan ook gebeuren, zijn officiële uitspraken in naam van de regering” legt Dylst verder uit. Er komt later ook nog een standbeeld voor de mijnwerkers op het nieuwe plein te staan.

Het is niet het eerste bezoek van de prins, onlangs was hij nog te gast in Waterschei: “Hij heeft daar zijn  verontschuldigingen aangeboden voor de doden van Zwartberg, wat wij zeer belangrijk vinden. En hij heeft ook een gebaar gedaan naar eenheid, en dat zijn we niet vergeten.”

Wetsvoorstel van 7 mei 2020

In 2020 werd een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor ex-mijnwerkers een verhoging kregen van hun pensioen. Maar daar zijn ook belastingen van afgehouden. Op 28 maart werden ze ontvangen op het kabinet van de eerste minister. “Het gaat om de interesten voor de periode dat mijnwerkers te weinig betaald werden én de schadevergoeding waar iedereen recht op heeft in een normale situatie. Voor 6 juni zouden we daarop een antwoord krijgen, en de eerste signalen zijn alvast positief”, besluit Dylst.

Meest gelezen