Foto van een kind uit Liberia met apenpokken

Besmetting met apenpokken duikt op in Engeland, "weinig risico op verdere verspreiding"

Een besmetting met het zeldzame apenpokkenvirus is opgedoken in Engeland. Dat meldt de BBC. Het virus is vastgesteld bij een patiënt die vanuit Nigeria naar Groot-Brittannië is gereisd, aldus de Britse gezondheidsautoriteiten.

Het erg zeldzame virus, waar de meeste mensen na een aantal weken van genezen, werd voor het eerst in 2018 in Groot-Brittannië vastgesteld. Sindsdien waren er nog een paar bevestigde gevallen. Meestal komt het voor in afgelegen gebieden in Centraal- en West-Afrika, nabij tropische regenwouden.

De patiënt wordt behandeld in een speciale afdeling van een Londens ziekenhuis. De Britse gezondheidsautoriteiten benadrukken dat apenpokken niet makkelijk worden overgedragen tussen mensen onderling en dat het risico voor het brede publiek dan ook erg gering is. 

Uit voorzorg wordt wel iedereen gecontacteerd die mogelijk in contact is geweest met de besmette patiënt, zoals de passagiers die in de buurt van de patiënt zaten op het vliegtuig van Nigeria naar Engeland. 

Bij apenpokken heeft men griepsymptomen en kenmerkende huiduitslag die meestal in het gezicht begint en zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam.

Meest gelezen