v.l.n.r. Patrick Meesters, minister Zuhal Demir en gedeputeerde Bert Lambrechts

Bosgroep Limburg boekt resultaten in strijd voor meer klimaatbestendige bossen: "Zutendaal kleurt bronsgroen"

Bosgroep Limburg, de vereniging van eigenaars en beheerders van de bossen in Limburg, pakt de strijd aan voor de overleving van onze bossen. Dat gebeurt met diverse soorten die bestand zijn tegen de klimaatopwarming. De alarmbel ging af toen enkele jaren geleden de beruchte letterzetter ganse percelen fijnspar deed afsterven. De eerste heraanplantingen in Zutendaal tonen aan dat de dorre vlaktes weer bronsgroen beginnen te kleuren.

"In 2020 hebben we een oproep gelanceerd via de pers om getroffen eigenaars te helpen", zegt gedeputeerde Bert Lambrechts. "Maar liefst 300 privé-eigenaars meldden zich aan, goed voor 205 ha bos. Intussen zijn die percelen verjongd en gediversifieerd, en aan een tweede leven kunnen beginnen.”

"Dat gebeurt fasegewijs", vult Patrick Meesters van de vzw Bosgroep Limburg aan. "We planten schaduwboomsoorten aan die onder de kruinen van andere bomen kunnen doorgroeien én die sterker zijn dan de Amerikaanse vogelkers. Dat herhalen we om de 8 jaar, waardoor de bossen zowel in leeftijd als in soort meer divers worden."

“Gevarieerde bossen hebben trouwens een hogere biodiversiteit dan de monotone naaldbossen én ze zijn weerbaarder tegen de gevolgen van klimaatverandering zoals oprukkende ziektes", zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Als Vlaanderen het nieuwe Toscane wordt genoemd, dan moeten we ook ervoor zorgen dat onze bossen bestand zijn tegen de Toscaanse temperaturen. Bij deze herhaal ik dan ook de oproep dat mensen die met getroffen fijnsparren zitten, zich zo snel mogelijk aanmelden bij onze diensten.”

Meest gelezen