Oostakker viert einde werken in centrum met groot dorpsfeest: "Niet onopgemerkt voorbij laten gaan"

Het nieuwe dorpsplein van de Gentse deelgemeente Oostakker is vanavond feestelijk geopend. De dorpskern en de aangrenzende straten stonden meer dan 2 jaar onder het stof omdat de stad Gent een nieuw rioleringsstelsel aanlegde met gescheiden regen- en afvalwater. Het einde van de werken - én de bijhorende hinder - wordt nu uitgebreid gevierd.

Bijna 3 jaar stond het Dorpsplein in de steigers, maar vandaag kan Oostakker opgelucht ademhalen. De make-over van het centrum is grotendeels afgerond, de buurt reageert tevreden. “We hebben er lang op moeten wachten, maar het resultaat mag er zijn”, klinkt het bij een bewoonster. “Er is meer groen en het dorp ziet er beter uit dan ooit.”

Nieuw rioleringsstelsel

Onder de straten kwam er een volledig nieuw rioleringsstelsel met gescheiden regen-en afvalwater. Ook nieuw is een rotsavonturenparcours met twee waterfietsen rond de kerk. De volgende stap is de groene aankleding van de dorpskern: tijdens het plantseizoen komen er nieuwe bloembollen, de beplanting die net is aangeplant wordt ondertussen “nauwlettend in het oog gehouden”, aldus het stadsbestuur.

Volledig achter de rug zijn de werken nog niet. De kiosk moet wat langer wachten op haar renovatie. “Een specifiek afgestemde verlichting zal de kiosk nog meer glans geven”, klinkt het bij de stad. “De ondergrondse kelder wordt uitgebreid en krijgt een multifunctionele inrichting. De renovatiewerken starten ten vroegste in het najaar.”

We hebben er lang op moeten wachten, maar het resultaat mag er zijn

Feest

Het einde van de grote werken wordt vanavond en vannacht uitgebreid gevierd. Zo organiseert de Dekenij Oostakkerdorp een feest voor het dorp en zijn inwoners. Met lokale artiesten, coverbands, dj’s, vuurwerk en animatie voor de kinderen. 

“Door corona en de werken in ons dorpscentrum konden we de voorbije
 jaren geen feesten organiseren”, vertelt Cedric Van der Linden van de lokale dekenij. “Bovendien hebben onze lokale horeca en artiesten 2 moeilijke jaren achter de rug op vlak van inkomsten. Daarom wilden we het einde van de werken niet onopgemerkt voorbij laten gaan.”

Meest gelezen