Videospeler inladen...

LIVE - 1e halve finale Songfestival, met land in oorlog als favoriet en voor 't eerst in jaren lied in Nederlands

In Turijn vindt de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival plaats. Zeventien landen nemen het tegen elkaar op in Turijn, tien van hen kunnen doorstoten naar de finale zaterdag. Alle ogen zijn gericht op Oekraïne, dat meteen favoriet is voor de eindzege. Maar ook Nederland kan vanavond voor een uniek moment zorgen.

Oekraïne: 12 punten uit sympathie?

Voor velen lijkt het een uitgemaakte zaak: Oekraïne wint dit jaar het Eurovisiesongfestival. Niet zozeer omdat "Stefania" van de groep Kalush Orchestra zo'n fantastisch lied is, wel omdat verwacht wordt dat het publiek massaal zal stemmen op Oekraïne uit sympathie wegens de oorlog met Rusland. Zover zijn we nog niet. Maar dat Oekraïne zich vanavond zal plaatsen voor de finale lijkt wel een certitude. Ze staan helemaal bovenaan bij de bookmakers.

"Het Oekraïense lied "Stefania" is een ode aan alle moeders, en gaat absoluut niet over de oorlog", vertelt VRT NWS-journalist Gianni Paelinck vanuit Turijn. "Het lied was al geselecteerd voor het Songfestival voor de oorlog daar is uitgebroken. En politieke boodschappen kunnen absoluut niet, dan wordt een land gediskwalificeerd."

Videospeler inladen...

Het is niet de eerste keer in de geschiedenis van het Songfestival dat een deelnemend land verwikkeld is in een militair conflict. Denk maar aan de oorlog in Joegoslavië in de jaren negentig. En drie jaar geleden vond het Songfestival plaats in Israël, dat tot op enkele dagen voor de liedjeswedstrijd af te rekenen had met oplaaiend geweld met Gaza.

Maar de oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft een grotere (internationale) impact dan voorgaande conflicten. En dat heeft ook zijn weerslag op het Songfestival. Al enkele dagen na het uitbreken van de oorlog in februari werd beslist om Rusland te bannen van de liedjeswedstrijd, een historische beslissing. Rusland stond nota bene gepland in deze eerste halve finale.

Oekraïne kunnen voorstellen op dit Songfestival betekent een belangrijke deelname van Oekraïne aan het Europese leven

Mykola Chernotytskyi, hoofd van de Oekraïense televisie

De aandacht voor de Oekraïense delegatie in Turijn is groot. "We merken dat ze veel persaandacht krijgen, en Kalush Orchestra krijgt ook veel applaus als ze ergens opduiken. Andere delegaties uiten hun steun onder meer via hun outfits", vertelt Paelinck. 

Oleh Psiuk, de frontman van Kalush Orchestra, heeft in Oekraïne meegeholpen met het uitdelen van medicijnen en het begeleiden van vluchtelingen, een ander lid van Kalush Orchestra heeft meegevochten met een defensie-eenheid. Het brengt de oorlog meteen heel dicht bij het Songfestivalpodium. "De presentatoren zullen tijdens de eerste halve finale ook de verbindende factor van muziek benadrukken, maar de focus is en blijft de liedjeswedstrijd zelf", aldus Paelinck.

De organisatie benadrukt dan wel het apolitieke karakter van het Songfestival - politieke boodschappen op het podium mogen niet -, maar tegelijk zal een boodschap van vrede centraal staan, klinkt het. Apolitiek of niet, een overwinning van Oekraïne zaterdag zou een politiek statement van jewelste zijn. Of het een (muzikaal) verdiende overwinning zou zijn, kan je hieronder zelf beoordelen.

BEKIJK - Kalush Orchestra brengt met "Stefania" een lied dat hiphop, folk en etnische elementen combineert:

Nederland(s)

Ook onze noorderburen mogen vrij zeker zijn van een plaatsje in de finale, en dat met een liedje in het Nederlands: zangeres Stien den Hollander brengt onder haar artiestennaam S10 het liedje "De diepte". De Nederlandse staat op het Songfestivalpodium in zwarte outfit met ontblote buik en maakte tijdens de repetities in Turijn indruk. Stijl- en sfeervol zijn de codewoorden van haar optreden. 

S10 zingt alternatieve pop en scoorde recent samen met Bazart met het nummer "Onderweg". Dat ze op het Songfestival ook in het Nederlands zingt, mag voor S10 dan wel een evidentie zijn, het is intussen al van 2010 geleden dat er nog een nummer in het Nederlands was te horen in het Eurovisieconcours. Toen zong Sieneke "Ik ben verliefd, sha-la-lie" voor Nederland, maar ze kon zich niet plaatsen voor de finale. 

Voor een goed scorend lied in het Nederlands moeten we al terug naar 1998

Voor een goed scorend Nederlandstalig lied moeten we al terug naar 1998. Toen behaalde Edsilia Rombley (een van de presentatrices van vorig jaar) een mooie vierde plaats voor Nederland met het lied "Hemel en aarde". Andere tijden wel toen: 1998 was het laatste jaar met een live orkest op het Songfestival en met de regel dat elk land in zijn eigen taal moest zingen, en van halve finales was toen ook nog lang geen sprake.

De laatste keer dat België een liedje in het Nederlands stuurde, dateert al van 1996. Lisa del Bo scoorde toen met "Liefde is een kaartspel" een hit in Vlaanderen, maar raakte op het Songfestival niet verder dan de zestiende plaats.

BEKIJK - de Nederlandse inzending voor het Songfestival:

Dreigende uitsluiting voor Rusland van de European Broadcasting Union (EBU)

De EBU, de European Broadcasting Union en dus de organisator van het Eurovisiesongfestival, besliste al een dag na de Russische invasie om Rusland uit te sluiten van het Eurovisiesongfestival.  Zo vertelde directeur media, Jean Philip De Tender, vanmorgen in De Ochtend. Het is niet de eerste keer dat er een land wordt uitgesloten. Twee jaar  geleden sloot de EBU ook Wit-Rusland uit. Zij wilden een parabel brengen, maar na analyse door academici bleek dat die een politieke boodschap bevatte. Aangezien het land weigerde een ander, nieuw lied te brengen, werden ze dat jaar uitgesloten.

Voorlopig wordt Rusland enkel dit jaar uitgesloten, maar er gaan stemmen binnen de EBU op om de drie openbare Russische omroepen uit te sluiten van de EBU. Eind deze maand komt de Raad van Bestuur samen en wordt er daarover een beslissing verwacht.

Dit is de volledige deelnemerslijst van de eerste halve finale:

 • Albanië: Ronela Hajati met "Sekret"
 • Letland: Citi Zēni met "Eat Your Salad"
 • Litouwen: Monika Liu met "Sentimentai"
 • Zwitserland: Marius Bear met "Boys do cry"
 • Slovenië: LPS met "Disko"
 • Oekraïne: Kalush Orchestra met "Stefania"
 • Bulgarije: Intelligent Music Project met "Intention"
 • Nederland: S10 met "De diepte"
 • Moldavië: Zdob şi Zdub & Advahov Brothers met "Trenulețul"
 • Portugal: Maro met "Saudade, saudade"
 • Kroatië: Mia Dimšić met "Guilty pleasure"
 • Denemarken: REDDI met "The show"
 • Oostenrijk: LUM!X feat. Pia Maria met "Halo"
 • IJsland: Systur met "Með hækkandi sól"
 • Griekenland: Amanda Tenfjord met "Die together"
 • Noorwegen: Subwoolfer met "Give that wolf a banana"
 • Armenië: Rosa Linn met "Snap"
België treedt donderdag op in de tweede halve finale.

Meest gelezen