Geen Europese Museumprijs voor België, wel een vermelding voor het Gents Universiteitsmuseum

Het Gents Universiteitsmuseum (GUM) is geëerd met een speciale vermelding tijdens de European Museum of the Year Awards 2022. Die werden uitgereikt in het Nationaal Museum van Estland in Tartu. Ondanks vier nominaties won België geen prijzen, het Nederlandse Museum of the Mind in Haarlem ging met de hoofdprijs lopen.

De prijs voor Europees Museum van het Jaar 2022 ging naar het Museum of the Mind in het Nederlandse Haarlem. De prijs van de Raad van Europa ging naar Nano Nagle Place in Ierland en de prijs voor de deelname en inzet van de lokale bevolking werd toegekend aan het museum van de schoenmakerij en de industrie in Spanje. Ten slotte won het universiteitsmuseum van Bergen (Noorwegen) de museumprijs voor gastvrijheid en inclusie, terwijl de prijs voor duurzaam beheer naar Holmegaard Værk in Denemarken ging. 

Vier Belgische musea waren genomineerd voor een award: het museum van de Koninklijke Bibliotheek van België, het MigratieMuseumMigration in Molenbeek, Museum L van de universiteit Louvain-la-Neuve en het Gents Universiteitsmuseum (GUM).

Dat GUM kreeg een speciale vermelding. "Het GUM is een uitstekend voorbeeld van hoe een museum de publieke belangstelling voor wetenschappelijke thema's kan stimuleren, een aangename en motiverende sfeer kan creëren voor alle bezoekers, de complexiteit van wetenschappelijke onderwerpen kan ontrafelen door een speelse en innovatieve benadering, door een heel menselijk verhaal te vertellen op een heel menselijke manier", prees de jury.

De prijzen werden in 1977 in het leven geroepen onder auspiciën van de Raad van Europa met als doel uitmuntendheid in de Europese museumwereld te erkennen. De award richt zich niet zozeer op de kwaliteit of de kwantiteit van de collectie, maar vooral op de algemene sfeer die de bezoekers in het museum aantreffen.

Meest gelezen