Evacuatie van burgers uit de Azovstal-fabriek op 6 mei 2022

Vrouwen, kinderen en ouderen gered uit Azovstal-fabriek in belegerde Oekraïense havenstad Marioepol

Alle vrouwen, kinderen en ouderen zouden gered zijn uit de Azovstal-fabriek in de belegerde havenstad Marioepol. Dat melden Oekraïense autoriteiten en bevestigen de Verenigde Naties. Rond de fabriek vonden opnieuw verschillende aanvallen van het Russische leger plaats. Ook de zuidelijke havenstad Odessa werd vandaag bestookt met raketten.

Een lichtpuntje in de zwaar belegerde havenstad Marioepol. Na verschillende evacuaties zouden nu alle vrouwen, kinderen en ouderen gered zijn uit de omsingelde Azovstal-fabriek. "Het bevel van de president werd uitgevoerd: alle vrouwen, kinderen en ouderen zijn geëvacueerd uit Azovstal. Dit deel van de humanitaire missie in Marioepol is volbracht", meldt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek.

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski zijn meer dan 300 mensen geëvacueerd uit de fabriek. De autoriteiten proberen ook om de Oekraïense militairen uit de fabriek te bevrijden, maar dat is "extreem moeilijk", aldus Zelenski. 

De Oekraïense president laat weten dat er nu gefocust wordt op "het evacueren van de gewonden en medici en op het werken aan humanitaire corridors voor alle inwoners van Marioepol en de omliggende nederzettingen".

Het Oekraïense leger zegt dat de Russische troepen hun blokkade van de fabriek nog steeds voortzetten en dat er rond de fabriek in Marioepol vandaag verschillende aanvallen plaatsvonden.

Odessa getroffen door meerdere raketten

De zuidelijke havenstad Odessa werd vandaag door meerdere Russische raketten getroffen. Dat stelden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden vier verschillende locaties rond de luchthaven van Odessa getroffen zijn, waaronder een landingsbaan en een meubelfabriek.

Er is niets geweten over mogelijke slachtoffers. Op videobeelden, die online circuleren, is te zien hoe een zwarte rookpluim boven de stad hangt. Een woordvoerder van de Oekraïense regering zei dat de oliën en chemicaliën uit de meubelfabriek, de zwarte rook en dampen hebben veroorzaakt.

Russische raketten hebben daarnaast twee locaties in Soemi getroffen, een stad met zo’n 260.000 inwoners in het noordoosten van Oekraïne, nabij de Russische grens. Dat meldde een lokale Oekraïense gouverneur, een Russische gouverneur bevestigde de aanvallen.

Oekraïne: "Russisch landingsvaartuig neergehaald"

Het Oekraïense leger beweert op zijn beurt dat het een Russisch landingsvaartuig in de Zwarte Zee heeft vernietigd. Op Twitter werden beelden geplaatst die een drone-aanval op het landingsvaartuig tonen. De beelden werden niet geverifieerd, ook de locatie en plaats werden niet meegedeeld. Volgens persbureau Reuters zijn de beelden gemaakt bij Slangeneiland.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vreest dat het Russische leger dit weekend de ultieme aanval zal inzettten op de fabriek:

Videospeler inladen...

Dagelijks rapport Oekraïense gevechten

In hun dagelijks rapport zei de Oekraïense generale staf deze ochtend dat de gevechten in de regio's Donetsk en Loegansk afgelopen nacht aanhielden: "In de regio's Donetsk en Loegansk werden acht aanvallen door de vijand neergeslagen op 6 mei, wat leidde tot de vernieling van drie vijandelijke tanks, acht artilleriesystemen, zeven gepantserde militaire voertuigen, één wagen en drie eenheden van ingenieursuitrusting".

Op andere plekken aan het front, waar de voorbije weken hevig gevochten werd, bleef de Russische activiteit volgens het Oekraïense leger beperkt tot militaire verkenningen en artillerievuur. Zo werden drones gebruikt om verdedigingsposities te detecteren in Izjoem .

Charkov en plaatsen buiten Donetsk werden onder vuur genomen door artillerieaanvallen. Ook de Russische luchtmacht werd ingezet. Aanvallen op de grond werden niet gemeld.

Opnieuw explosies in Transnistrië

Ook in Transnistrië, een separatistische, door Rusland gesteunde regio in Moldavië, waren afgelopen nacht opnieuw explosies te horen. Dat heeft  het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld. Niemand raakte gewond volgens het ministerie.

Minstens twee drones vlogen over het district Ribnitsa, in het noorden van de regio, waarna vier explosies plaatsvonden, zei het ministerie nog. Het was niet mogelijk om deze informatie onafhankelijk te verifiëren. 

Transnistrië grenst aan de Oekraïense oblast Odessa. De voorbije weken vonden er gelijkaardige explosies plaats in de regio. Oekraïne heeft herhaaldelijk gezegd dat het deze aanvallen niet heeft uitgevoerd en beweerde dat Rusland deze regio aanviel om oorlog uit te lokken. Maar ook Moskou heeft elke betrokkenheid ontkend. 

"Zware tol van beste Russische eenheden"

"De oorlog in Oekraïne eist een zware tol van de beste eenheden van het Russische leger", dat schreef het Britse ministerie van Defensie op Twitter in een dagelijkse update. "Het zal Rusland veel tijd kosten om zijn strijdkrachten na dit conflict te herstellen", klonk het nog.

Volgens het ministerie zal het voor Rusland "bijzonder uitdagend zijn om gemoderniseerde en geavanceerde apparatuur te vervangen vanwege sancties".

VS geeft extra steun aan Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden tekende gisteren een nieuw wapenpakket van 150 miljoen dollar voor Oekraïne. Dat schreef  de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op Twitter. Volgens Biden is het effect van de steun zeer groot.

"Amerikaanse steun, samen met de bijdragen van onze bondgenoten en partners, is van cruciaal belang geweest om Oekraïne te helpen de slag om Kiev te winnen en de oorlogsdoelen van Poetin in Oekraïne te belemmeren”, schreef de president in een verklaring.

De leiders van de G7 houden morgen een videogesprek met de Oekraïense president Zelenski om de oorlog te bespreken en mogelijk opnieuw sancties op tafel te leggen tegen Rusland, zei het Witte Huis nog.

Marioepol
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen