Radio 2

Grootschalige rampoefening in Kortrijk als onderdeel opleiding Verpleegkunde

In Kortrijk heeft de Hogeschool Vives voor de eerste keer een grootschalige rampoefening gehouden als onderdeel van de opleiding Verpleegkunde. Studenten van de postgraduaatsopleiding Spoed en Intensieve Zorgen deden op die manier waardevolle ervaring op. “Een ramp creëert chaos en dat kan je niet  inoefenen met een gewone power point-presentatie", zegt docent Kurt Planckaert.

Voor de rampoefening kreeg de hogeschool zaterdagmiddag ondersteuning van MUG Teams van AZ Groeninge Kortrijk, de snelle interventiemiddelen van het Rode Kruis Vlaanderen en verschillende ziekenwagens. In totaal deden meer dan 70 mensen mee als slachtoffer of hulpverlener. “”Een groep mensen werd aangereden op de parking van campus Vives door een auto waarover de bestuurder de controle was verloren. De ravage was groot, er vielen verschillende doden en gewonden”, zegt Stephanie, een vrijwilliger van het Rode Kruis die de rol speelde van iemand die net overleden was aan een hartfalen. “Een pop nam mijn rol over nadat ik stierf. Heftig, maar ik heb toch echt genoten van de oefening.”

We werken met een scenario maar het moet wel realistisch blijven

Nina, laatstejaars van de postgraduaatopleiding

"Dit is een waardevolle oefening omdat het zo realistisch is", zegt Kurt Planckaert, docent aan Vives maar ook parttime actief in de Spoedopname en de MUG-dienst van AZ Groeninge. "Een ramp creëert chaos en dat kan je niet  inoefenen met een gewone power point-presentatie. Het scenario werd uitgeschreven door een tiental laatste jaarstudenten. Tijdens de oefening hielden ze iedereen in hun rol van slachtoffer of hulpverlener.” Nina is één van die studenten. “We controleren of patiënten zich aan hun rol houden zoals voorzien in het scenario. Het moet realistisch blijven, hé! Als je een open beenbreuk hebt, moet je bijvoorbeeld niet rondlopen!”

Radio 2

Meest gelezen