Archieffoto
Radio 2

13 varkens uit beerput gehaald in Staden: "1 varken overleefde het niet"

In Staden zijn dertien varkens door de vloer van een varkensstal gezakt en in de beerput gevallen. De landbouwer kon zelf drie varkens redden, negen varkens werden door de brandweer gered en één varken overleefde de val niet. De hele reddingsactie van de brandweer duurde zo'n drie uur.

Een landbouwer uit Staden ontdekte vrijdagavond rond 21:30 uur dat dertien van zijn varkens door de betonnen roosters van de varkensstal waren gezakt. Hij verwittigde onmiddellijk de brandweer. De landbouwer had ondertussen al zelf drie dieren uit de beerput gehaald. Met gespecialiseerd materiaal, adembescherming en een speciale tractor van de landbouwer ging de brandweer aan de slag. Zij konden nog negen varkens van ruim 100 kilogram redden. Eén dier overleefde de val niet.

De reddingsactie duurde in totaal drie uur. Het is niet uitzonderlijk dat varkens door de vloer van hun stal zakken. Betonvloeren van varkensstallen zijn namelijk zeer gevoelig voor aantasting door zuren, zoals ammoniak. Het tast de druksterkte van het beton aan waardoor de vloer het na jarenlange blootstelling kan begeven.

Meest gelezen