De Scheherazade in de haven van Carrara, maart 2022
IPA MilestoneMedia/PA Images

Italië legt luxueus superjacht aan de ketting, is Russische president Vladimir Poetin de eigenaar?

Italië heeft een superjacht in beslag genomen omdat er "significante connecties zijn met prominente personen binnen de Russische overheid". De Scheherazade lag sinds september in een Toscaanse haven vanwege onderhoud. Dat zou pas begin 2023 afgerond zijn, maar het leek erop dat de bemanning het schip klaarmaakte om uit te varen. De naam van de eigenaar is gehuld in een waas van mysterie. Volgens verschillende bronnen is dat niemand minder dan de Russische president Vladimir Poetin.

De Scheherazade is een groot jacht van 140 meter lang met 6 dekken (verdiepingen). Het schip werd gebouwd door de Duitse groep Lürssen, gespecialiseerd in de bouw van luxejachten en marineschepen, en is sinds 2020 in de vaart.  Het beschikt onder meer over een binnenzwembad dat kan worden omgevormd naar een dansvloer, een bioscoop, een fitness en twee landingsplaatsen voor helikopters. Volgens kenners zou er aan boord ook een technisch systeem zijn om drones van nieuwsgierige pottenkijkers af te weren.

De Scheherazade in de haven van Carrara, maart 2022
AFP or licensors

De Scherezade ligt sinds september in de dokken in de haven van Carrara, in het noordwesten van de Italiaanse regio Toscane. Het vaart niet meer uit wegens onderhoud. Dat onderhoud zou pas begin volgend jaar afgerond zijn. Het Franse persagentschap AFP kon echter vaststellen dat het superjacht intussen opnieuw te water gelaten werd en klaar lijkt om weer te gaan varen.

Het Italiaanse ministerie van Economie en Financiën liet gisteren weten dat het beslag heeft laten leggen op het luxejacht. Dat past in de Europese sancties voor Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het onderzoek van de autoriteiten heeft "significante economische en zakelijke banden kunnen vastleggen tussen de persoon die officieel eigenaar is van het jacht en prominente personen van de Russische overheid", luidt het in de mededeling. Er zijn volgens het onderzoek ook gelijkaardige connecties met mensen die op de sanctielijst van de Europese Unie staan.

Beelden van het jacht in de haven van Carrara:

Videospeler inladen...

Wie is de eigenaar van dit jacht?

De grote vraag is dan: wie is nu die eigenaar van de Scheherazade? Daarover wordt volop gespeculeerd. De verklaring van de Italiaanse overheid vermeldt geen namen. Maar de geruchten dat het jacht eigendom is van de Russische president Vladimir Poetin, doen al lang de ronde.

Bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten gaven bij The New York Times aan dat daar aanwijzingen voor zijn. Ook aanhangers van de Russische oppositieleider Alexei Navalny linken de Scheherazade aan Poetin. En onderzoeksjournalist Maria Pevtsjich en anticorruptie-activist Georgi Alboerov schreven eerder dat de bemanning bestond uit leden van de dienst die hoge overheidsfunctionarissen beveiligt.

Volgens Italiaanse media zou Eduard Khudainatov, de voormalige directeur van het Russische staatsenergiebedrijf Rosneft, de eigenaar zijn. Hij staat momenteel niet op de Europese sanctielijst. Khudainatov staat dicht bij Igor Sechin, een machtige Russische miljardair die dicht bij Poetin staat en ook opgenomen is op de Europese sanctielijst.

Vladimir Poetin (links) en Eduard Khudainatov (rechts), april 2012

Kapitein: "Poetin nooit gezien"

Het ziet er niet naar uit dat de mist snel zal opklaren. The Italian Sea Group, het bedrijf dat het onderhoud van de Scheherazade uitvoert, zegt dat het jacht niet toegeschreven kan worden aan president Poetin. Daarvoor baseert het zich op "documenten in ons bezit en resultaten van onderzoek dat door competente autoriteiten uitgevoerd is." De kapitein van het schip, Guy Bennett-Pearce, zegt dat de eigenaar niet op de Europese sanctielijst staat, maar ontkent dat hij Poetin ooit gezien of ontmoet heeft op het jacht.

Daartegenover staan verhalen van constructiewerkers, bemanningsleden en plaatselijke bewoners nabij de haven waar het schip ligt. De Scheherazade is volgens hen officieus van Poetin en hij gebruikt het ook voor zichzelf. Een voormalig bemanningslid vertelde aan The New York Times dat hij nog nooit van Khudainatov gehoord had en dat de bemanning er altijd van uitging dat Poetin de eigenaar was.

Waas van mysterie

Heel wat superjachten worden gelinkt aan Russische miljardairs, maar het eigenaarschap is doorgaans gehuld in een waas van mysterie. De jachten staan meestal geregistreerd via een reeks anonieme bedrijven in het buitenland. Meerdere jachten zijn al in beslag genomen door westerse landen.

Een patrouilleboot van de Italiaanse financiële politie bij de Scheherazade.
AFP or licensors

Meest gelezen