Macron spreekt na zijn beëdiging het Franse volk toe
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

BEKIJK - Emmanuel Macron belooft "sterker Frankrijk en meer leefbare planeet na te laten" bij beëdiging tweede termijn

De Franse president Emmanuel Macron is voor zijn tweede ambtstermijn beëdigd. In een toespraak beloofde hij een "sterker Frankrijk". Hij wil tegelijk een "meer leefbare planeet" nalaten aan de jeugd. Macron won eind vorige maand de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen van zijn uitdager Marine Le Pen.

Macron is vandaag beëdigd voor zijn tweede ambtstermijn van vijf jaar. Op sobere muziek van Händel kwam hij de beëdigingszaal op het presidentiële paleis - het Elysée - binnen. Daar deelde Laurent Fabius - de voorzitter van de grondwettelijke raad - de officiële verkiezingsuitslag mee. 

Daarna werd hij opnieuw bevestigd als opperbevelhebber van de Franse strijdkrachten en zette hij zijn handtekening. Daarmee was hij officieel beëdigd. De tweede ambtstermijn zelf vat pas volgende week aan.

BEKIJK - Macron wordt voor de tweede keer beëdigd:

Videospeler inladen...

Na zijn beëdiging sprak Macron het Franse volk toe. In zijn toespraak verwees hij naar de grote moeilijkheden waar Frankrijk voor staat. Van de oorlog in Oekraïne, de coronapandemie, de verdeeldheid binnen het land en de klimaatuitdagingen. De Franse president zei dat de komende 5 jaar anders zullen zijn dan de voorbije 5 jaar.

"Er is dringend duidelijke actie nodig voor Frankrijk en voor Europa", zei hij. "We moeten Franse en Europese antwoorden bedenken op de grote uitdagingen van deze eeuw. Zo moeten we eerst en vooral verdere escalatie van de Russische agressie in Oekraïne voorkomen. We moeten de democratie ondersteunen en de moed hebben om aan een nieuwe vrede te werken op het Europese continent."

We moeten Franse en Europese antwoorden bedenken op de grote uitdagingen van deze eeuw

Macron is de eerste Franse president in 20 jaar tijd die twee keer op rij is verkozen. De laatste president die daar in slaagde, was Jacques Chirac.

FOTO - Oud-presidenten François Hollande (links) en Nicolas Sarkozy (midden) worden begroet door Emmanuel Macron (rechts):

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Macron riep op tot eenheid en samenwerking om Frankrijk te versterken. Hij beloofde een "onafhankelijker en sterker" Frankrijk. "Het Franse volk koos voor een republikeins én Europees project. Een project van onafhankelijkheid in een instabiele wereld", zei hij.

Hij wil verder de ongelijkheid in eigen land aanpakken, investeren in industrie, werkgelegenheid, scholen en de gezondheidszorg. Naast een sterker Frankrijk, wil hij de klimaatverandering beter aanpakken. "Onze jeugd heeft recht op een meer leefbare planeet", zei hij.

Na zijn toespraak ging hij naar de tuin van het Elysée. Daar waren er eerst de traditionele vreugdeschoten en werd de "Marseillaise" - het Franse volkslied - gespeeld. Daarna liep Macron langs vertegenwoordigers van de strijdkrachten en begroette hij verschillende van hen persoonlijk.

BEKIJK - De "Marseillaise" wordt gespeeld voor Macron in de tuin van het Elysée:

Videospeler inladen...

Verkiezingen en nieuwe partijnaam

De volgende stap voor Macron is een nieuwe regering samenstellen. Over een maand volgen dan de parlementsverkiezingen. Daar neemt zijn partij het niet alleen op tegen de partij van Le Pen. Ook het nieuwe sterke linkse blok rond Jean-Luc Mélenchon kan Macron's parten spelen. Mélenchon werd nipt derde bij de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen.

De partij van Macron verandert overigens van naam. Nu is dat nog "La République en marche", maar binnenkort wordt dat "Renaissance", of wedergeboorte.

FOTO - Mélenchon werd nipt derde tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen:

AFP or licensors

Meest gelezen