Seoel, Zuid-Korea
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raket af richting zee"

Noord-Korea heeft opnieuw een ballistische raket afgevuurd richting de Japanse Zee. Dat heeft het Zuid-Koreaanse leger gezegd. Ook de Japanse kustwacht maakte eerder melding van een mogelijk ballistische raket. De lancering gebeurde slechts enkele uren nadat de Verenigde Staten hadden gewaarschuwd voor nieuwe Noord-Koreaanse nucleaire tests.

Volgens het Zuid-Koreaanse leger schoot Noord-Korea de raket af vanuit een onderzeeër of vanop een onderwaterplatform voor de kust van de havenstad Sinpo. De lancering zou woensdag hebben plaatsgevonden. Het zou om een korteafstandsraket gaan. Projectielen die uit het water worden afgevuurd, zijn namelijk moeilijker te detecteren.

Noord-Korea mag geen ballistische raketten testen, die een kernkop kunnen dragen,  dat werd door resoluties van de Verenigde Naties verboden.

Meerdere raketten getest sinds begin dit jaar

Noord-Korea heeft sinds het begin van het jaar meerdere raketten getest, waaronder ook een langeafstandsraket. Ook afgelopen woensdag testte Noord-Korea volgens Zuid-Korea en Japan nog een ballistische raket. Deze raket vloog 780 kilometer de ruimte in voor hij in zee terechtkwam. Om welk type het precies ging, bleef onduidelijk.

Pyongyang is door zijn kernwapenprogramma aan zware internationale sancties onderworpen.

 Seoel, Zuid-Korea
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen