foto Paul Van Landeghem

Stationsplein van Eksaarde wordt BMX- en skatepark vol kleur en muziek

Het nieuwe stationsplein van Eksaarde is officieel ingehuldigd. Tot voor kort was het een saai plein met een vervallen basketbalveldje. Nu heeft de stad Lokeren het omgevormd tot een hotspot voor jong en oud met een speeltuin, een BMX-parcours, een skatepark en een heuse DJ booth. 

Door corona moest de officiële opening enkele keren uitgesteld worden, maar vandaag was het eindelijk zo ver. Onder een stralende lentezon mocht Schepen voor Sport en Jeugd, Marjoleine de Ridder (CD&V) het lint doorknippen.

“De bedoeling was om een aangename ontmoetings- en ontspanningsplek aan te bieden, niet alleen voor jongeren, maar voor alle inwoners,” zegt de Ridder. Stad Lokeren investeerde 670.000 euro en werd door Sport Vlaanderen beloond met een subsidie van 100.000 euro voor de integratie van uitdagende en innovatieve sport- en spelelementen in het ontwerp.

De bedoeling was om een aangename ontmoetings- en ontspanningsplek aan te bieden voor iedereen

Schepen voor Sport en Jeugd, Marjoleine de Ridder (CD&V)

Pumptrack en freestyle-skatepark

En uitdagend is het geworden. Zoals de nieuwe pumptrack, een spectaculair parcours van 155 meter lang met hoogteverschillen tot 130 cm met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. Omdat het parcours in asfalt is aangelegd, is de pumptrack vlot berijdbaar door BMX, crossfietsen, mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, skates en skateboards.

foto Paul Van Landeghem

Verder is er een kwalitatief freestyle-skatepark met alle basiselementen zoals rails, curbs, quarterpipes en een funbox. Het is toegankelijk voor zowel de beginnende, als de meer ervaren skaters en het waren de Lokerse jongeren zelf die mee mochten denken aan het uiteindelijke ontwerp.

foto Paul Van Landeghem

Muzikaal talent ontplooien kan ook, dankzij een heuse DJ booth naast het skatepark. Via connectie met hun mobiele telefoon kunnen jongeren hun coolste tunes delen met anderen. Het gebruik is eenvoudig: je legt een telefoon die muziek afspeelt op de dj-tafel en het geluid wordt live versterkt. Voeg effecten toe aan de muziek zoals een delay of een filter en je klinkt als een professionele dj. Het toestel is zo ontworpen dat het geluid gericht is op de jongeren aan de tafel en dus zo min mogelijk storend is voor de buurt.

foto Paul Van Landeghem

Verder op het plein, veilig weg van het BMX-parcours en het skatepark, is het aangenaam vertoeven voor jongere kinderen en hun ouders tussen het groen. Kinderen worden gestimuleerd om te spelen en te bewegen via een interactief speeltoestel Yalp Memo en een natuurlijke speeltuin, uitgebreid met diverse klim- en klauterelementen.

foto Paul Van Landeghem

“Verlichting werd bewust niet geplaatst,” besluit Marjoleine de Ridder. “Het plein is enkel van zonsopgang tot zonsondergang of ten laatste tot 22 uur geopend om de buurt niet te belasten.”

Meest gelezen