Sammy Mahdi is kandidaat om CD&V-voorzitter te worden: "We moeten de gemeenschapspartij van Vlaanderen worden"

Staatssecretaris Sammy Mahdi is kandidaat om CD&V-voorzitter te worden. Dat heeft hij aangekondigd in het ontbijtgesprek van het Radio 1-programma "De ochtend". De kandidaatstelling van Mahdi komt er nadat huidig partijvoorzitter Joachim Coens gisteren zijn vertrek had aangekondigd, na een vernietigende peiling waaruit bleek dat CD&V de kleinste partij van Vlaanderen wordt. Bij de vorige voorzittersverkiezingen verloor Mahdi nog nipt van Coens.

Uit De Stemming - een peiling van VRT NWS en De Standaard - blijkt dat slechts 8,7 procent van de bevraagden nog voor CD&V zou stemmen. Dat is 6,7 procentpunt minder dan het resultaat dat CD&V haalde bij de Vlaamse verkiezingen van 2019.

"Die peiling is voor ons dramatisch", erkende voorzitter Joachim Coens gisteren. Hij zal volgende week de partijraad vragen om vervroegde voorzittersverkiezingen uit te schrijven. Bij het ontbijtgesprek met Michaël Van Droogenbroeck in "De ochtend" op Radio 1 gaf Sammy Mahdi aan dat hij graag Coens wil opvolgen als partijvoorzitter.

Mahdi is momenteel staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de federale regering. Tweeënhalf jaar geleden verloor hij de voorzittersverkiezingen nog nipt van Coens. Maar nu wil Mahdi opnieuw zijn kans wagen. 

"Ja, ik ben kandidaat", zei hij vanochtend. "Ik heb gisteren van veel mensen berichten gekregen met de vraag om het te doen." En naar eigen zeggen wil hij die verantwoordelijkheid opnemen. "Wie de ploeg zal leiden, moeten de CD&V-leden beslissen."

Als je aan beleid doet met andere partijen moet je water bij de wijn doen. Maar het is niet de bedoeling om de tuinslang boven te halen

De bar slechte peiling voor CD&V is ook bij Mahdi hard aangekomen. "Als je de tendens van de voorbije jaren ziet, verbaast het niet. Maar je blijft wel verbaasd als je partij onder de 10 procent zakt", zegt hij daarover. "Maar we moeten niet op basis van een peiling van filosofie veranderen. We moeten niet defaitistisch zijn."

BEKIJK - Mahdi maakte vanochtend bekend dat hij (opnieuw) kandidaat-partijvoorzitter is:

Videospeler inladen...

Cultuur binnen de partij

De tegenvallende peiling heeft voor de staatssecretaris voor een stuk te maken met de cultuur binnen zijn partij. "Als je aan beleid doet met andere partijen moet je water bij de wijn doen. Maar het is niet de bedoeling om de tuinslang boven te halen", zegt hij. "Je moet weten wat je principes zijn en er duidelijk voor op je strepen gaan staan."

Luisteren wat er leeft bij het middenveld, maar niet hun spreekbuis worden

"We moeten opnieuw meer de gemeenschapspartij van Vlaanderen zijn", zegt Mahdi. "Ik stel me ter beschikking en wil er alles aan doen om de partij er terug bovenop te krijgen. We moeten vooruitgaan en beter scoren dan vandaag. Dat is nogal wiedes." Hij wil nog geen cijfer plakken op het beoogde resultaat.

Vlaams minister Wouter Beke kwam de afgelopen maanden regelmatig onder vuur te liggen. En kon ondanks alle commotie toch gewoon minister blijven. Ook voor Mahdi kan hij aanblijven. "Het is vooral belangrijk dat hij zijn werk kan blijven doen", zegt hij daarover. "Wouter heeft aangegeven dat er een aantal dingen niet goed zijn verlopen. En dat hij daar zijn werk van wil maken. Laten we zien hoe hij dat doet. Je moet hem daar ook wel in ondersteunen."

Mahdi wil ook de relatie met de vroegere christelijke zuil herbekijken. "Je moet luisteren wat er leeft bij het middenveld, maar niet hun spreekbuis worden", zegt hij. "We moeten elkaar beter respecteren in plaats van gefrustreerd te zijn. Waarbij wij ons afvragen waarom ze niet voor ons stemmen. En zij zich afvragen waarom we niet doen wat ze ons vragen. "

Terminator

Op sociale media kondigde Mahdi zijn comeback als kandidaat-voorzitter aan met deze pastiche op de bekende film "The terminator", met Arnold Schwarzenegger:

Of Madhi concurrentie krijgt, valt nog af te wachten. Bij de vorige voorzittersverkiezingen waren naast Mahdi ook o.a. Katrien Partyka, Raf Terwingen, Vincent Van Peteghem en Walter Dedonder kandidaat. 

Van Peteghem is intussen minister van Financiën geworden en heeft op Twitter al zijn steun voor Mahdi uitgesproken. Partyka en Terwingen laten weten dat ze dit keer geen kandidaat zijn en Walter Dedonder - bekend als de burgemeester uit “Samson" en als Kabouter Plop - laat weten dat hij er nog over nadenkt.

Zal een voorzitterswissel wel volstaan?

"He'll be back." VRT NWS-Wetstraatwatcher Ivan De Vadder ziet hierin dat de nipte nederlaag bij de vorige voorzittersverkiezingen, tweeënhalf jaar geleden, iets was dat Mahdi altijd al wilde goedmaken. "Die gelegenheid doet zich nu voor."

Terwijl Joachim Coens het tij binnen CD&V niet kon keren, is Sammy Mahdi zich in de achtergrond altijd blijven klaarstomen om het stokje over te nemen, stelt De Vadder vast. Zo heeft Mahdi in oktober nog een boek voorgesteld: “Van hol naar vol”. "Dat kon je toen al lezen als het programma van een toekomstige partijvoorzitter", zegt De Vadder post factum.

Als hij partijvoorzitter wordt, zo voorziet De Vadder, dat Mahdi CD&V een stijl zal aanmeten die meer aansluit bij die van jonge mensen, met een jongere communicatie dan tot nu toe het geval was. Al vraagt De Vadder zich tegelijk af of een voorzitterswissel wel de broodnodige verandering zal brengen binnen de partij. 

Want terwijl de CD&V-kiezers verdwijnen, slaagt de partij er het minst van alle partijen in om nieuwe kiezers aan te trekken. Want er is een fundamenteel probleem. 

De volledige analyse van de (ontbrekende) aantrekkingskracht van CD&V kan je hier lezen.

Nieuwe staatssecretaris?

Als Mahdi verkozen wordt tot partijvoorzitter, zal hij stoppen als staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Dat heeft hij vanochtend ook te kennen gegeven. 

Het is nog niet bekend wie Mahdi dan zal opvolgen. Het moet alleszins wel iemand zijn die meteen ingeschakeld kan worden op die functie. “Er is geen tijd noch plaats voor witte konijnen die zich moeten inwerken”, zegt onze collega Michaël Van Droogenbroeck, die vanochtend Mahdi interviewde.

Videospeler inladen...

“Dan zijn de ogen gericht op Nathalie Muylle”, blikt Van Droogenbroeck toch al vooruit. De CD&V-politica uit Roeselare depanneerde de vorige regering al, door in te springen voor Wouter Beke, toen die de overstap maakte naar de Vlaamse regering. Als minister van Werk, Economie en Consumentenzaken verraste Muylle toen vriend en vijand. De teleurstelling was dan ook groot toen er geen plaats bleek te zijn voor haar, in de nieuwe regering. 

Als hij voorzitter wordt, zal Sammy Madhi zelf ook geen mandaat meer hebben in de nationale politiek, want bij de federale verkiezingen van 2019 was hij eerste opvolger op de CD&V-lijst in Vlaams-Brabant. In 2020 zat hij daardoor in de Kamer, maar Koen Geens heeft intussen die plaats ingenomen.

Ivan De Vadder maakt de politieke analyse: “Er is veel meer aan de hand bij CD&V dan een communicatieprobleem of een imago dat je zou kunnen oppoetsen”

Videospeler inladen...

Meest gelezen