Taliban verplichten vrouwen in Afghanistan weer een boerka te dragen

In Afghanistan worden vrouwen in het openbaar weer verplicht een boerka te dragen. Dat staat in een nieuw decreet dat ondertekend is door talibanleider Hibatullah Akhundzada. Tussen 1996 en 2001, toen de taliban ook al aan de macht waren, verboden ze vrouwen ook al om het huis te verlaten zonder volledige gezichts- en hoofdbedekking.

Toen de taliban vorige zomer weer de macht grepen in Afghanistan, beloofden de leiders van de radicaal-islamitische beweging een andere aanpak in Afghanistan dan tijdens het eerste bewind. Maar in de praktijk pakt dat toch weer anders uit. Zo blijkt uit een nieuw decreet dat uitgevaardigd is. 

De Vlaamse Jennie Vanlerberghe van Moeders voor Vrede, een organisatie die vrouwen in Afghanistan opleidt en aan een job helpt, kan na contacten met verschillende kennissen in Afghanistan bevestigen dat dit decreet inderdaad verschenen is. 

“In het decreet staat dat vrouwen een hijab - een hoofddoek - moeten dragen", legt Vanlerberghe uit. "Dat is nog geen boerka" gaat ze verder, maar de taliban schrijven ook voor dat vrouwen hun gezicht moeten bedekken, wanneer ze in contact komen met een man die niet tot hun familie behoort.  "En dat kan niet anders dan met een boerka", aldus Vanlerberghe. 

"Als vrouwen dit niet doen", zo weet Vanlerghe nog, "wordt de politie ingelicht. Als een vrouw daarna nog eens op betrapt wordt dat ze haar gezicht niet bedekt houdt, krijgt haar echtgenoot, vader of broer drie dagen gevangenis. En als het nog eens gebeurt, moet de man die voor hen instaat voor de rechtbank verschijnen.

Dat het de taliban menens is, daarover liet Shir Mohammad, woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Deugd, geen twijfel bestaan.

Videospeler inladen...

"Vreselijk"

Het is intussen een poos geleden dat Vanlerberghe zelf nog naar Afghanistan kon gaan. Toen ze er voor het laatst was, zag ze dat op het platteland zowat alle vrouwen nog een boerka droegen, uit schrik voor de taliban. “Maar in Kaboel, de hoofdstad, droeg een kwart van de vrouwen geen boerka meer. Ze waren wel nog gesluierd.”

In de klassen van Moeders voor Vrede werden voorheen de boerka’s achterwege gelaten. Maar Jennie Vanlerberghe vreest dat ook daar weer boerka’s verplicht zullen worden. “Dat is vreselijk.” Vanlerberghe vreest dat het leven in Afghanistan de komende tijd weer strenger zal worden voor vrouwen.

Sharia

Ook tijdens hun eerste machtsperiode, tussen 1996 en 2001, hebben de taliban vrouwen in Afghanistan verplicht een boerka te dragen. Vrouwenrechten kwamen toen helemaal in de verdrukking, als gevolg van de strikte interpretatie die de taliban aan de sharia, de islamitische wetgeving, geven. 

Toen ze vorig jaar opnieuw aan de macht kwamen, zeiden de taliban vrouwenrechten te zullen blijven respecteren, weliswaar binnen het kader van de sharia. Maar nog geen jaar na de machtsovername worden vrouwen opnieuw van het publieke leven uitgesloten in Afghanistan. Ze mogen haast geen openbare functies vervullen en mogen ook niet meer alleen reizen.

Meisjes mogen sinds maart ook niet meer naar school. Door die beslissing haalden de taliban zich de toorn van de internationale gemeenschap op de hals.

Meest gelezen