archieffoto

42 appartementen geëvacueerd bij brand in Anderlecht: bewoner gooit pan om en maakt brand erger 

In Anderlecht zijn bij een brand in een flatgebouw de bewoners van 42 appartementen geëvacueerd. Het vuur ontstond in de keuken van een appartement op de vierde verdieping nadat een bewoner tijdens een bluspoging een pan omgegooid had en de brand erger maakte.  Er vielen geen gewonden.

Het vuur ontstond toen in de keuken een vlam in een pot met hete olie sloeg. De bewoner reageerde door de pan om te gooien, maar daardoor werd de brand erger. De keuken en de living van het appartement brandden uit en de woning is onbewoonbaar. Door de hevige rookontwikkeling moest de brandweer samen met de politiezone Brussel-Zuid de bewoners van 42 appartementen evacueren. Er vielen uiteindelijk geen gewonden.

Dit was niet de juiste reactie, gebruik altijd een goedgekeurde blusdeken of een deksel

Walter Derieuw, brandweer Brussel-Zuid

De brandweer geeft graag nog enkele tips mee voor wie in een gelijkaardige situatie zelf een eerste bluspoging onderneemt: “Er zijn veel betere manieren om zo’n brand aan te pakken”, zegt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer. "Bij een brand, trek de stekker uit het stopcontact van het toestel, of draai de gaskraan dicht zonder jezelf in gevaar te brengen. Maak dan gebruik van een goedgekeurde blusdeken om op de pan te leggen en de zuurstof af te snijden. Of gebruik een deksel."

“Probeer zeker niet de pan naar buiten te brengen en laat hem staan en bel de brandweer op het nummer 112. Als je dan de kamer verlaat waarin de brand zich voordoet, doe dan de deur dicht maar niet in slot. Dat vertraagt de brand, er is dan ook minder schade en minder rookontwikkeling.”

Meest gelezen