Radio 2

5-jarige Lenn overwint kanker en maakt droom waar: "Hij wou altijd al piper onder de Menenpoort in Ieper zijn"

Lenn Morel (5) uit Menen zag zijn droom in vervulling gaan. Door de organisatie Make-A-Wish kon Lenn mee met de doedelzakspelers een Last Post onder de Menenpoort uitbrengen. Hij is sinds een jaar kankervrij en kon dat dit weekend uitgebreid vieren onder de triomfboog van de Menenpoort. 

"Het moment dat ik Lenn mocht zeggen dat hij mee mocht marcheren met de pipers onder de Menenpoort in Ieper en naast zijn pluspépé op de doedelzak mocht spelen, dat zal ik nooit vergeten", reageert een emotionele pluspépé Eric Remy. Zijn vijfjarige kleinzoon, Lenn Morel uit Menen, heeft kanker overwonnen en kon dit weekend samen met Make-A-Wish zijn droom in vervulling laten gaan: als echte piper onder de Menenpoort doedelzak spelen.

Lenn was twee jaar oud, toen kanker werd vastgesteld bij hem. Na een intensieve behandeling overwon Lenn de tumor van tien centimeter op zijn bijnier. "Chemotherapie, operatie, straling, immunotherapie, transplantatie… Hij heeft het parcours goed bewandeld en is nu kankervrij", reageert zijn mama Virginie Debreyne. "Maar met kanker weet je nooit. Hij moet de komende vijf jaar nog vaak op controle. We genieten nu volop van alle momenten die we hebben samen."

Make-A-Wish had een minidoedelzak voorzien en iemand uit de band heeft een uniform op maat genaaid

Virginie Debreyne, mama Lenn
Radio 2

Al altijd gefascineerd door de pipers

Lenn was als piper onder de Menenpoort omringd door zijn "tweede familie" van de doedelzakband Ypres Surrey Pipes & Drums (YSPD). De Ieperse band, die traditionele Schotse muziek speelt, is gesticht door zijn pluspépé Eric. Intussen spelen zijn mama Virginie en zijn papa Christophe mee in de band en danst ook zijn achtjarige grote zus Liana als highlanddanseres.

"Al van in de buik beleefde Lenn de repetities mee en sinds de geboorte heeft geen repetitie of uitstap gemist", zegt Virginie. "Als we kunnen, zijn we er altijd bij. Sinds 11 november is hij helemaal gefascineerd door de pipers. Hij zag ons al marcheren door de Menenpoort, maar stond nog nooit tussen ons. Tot nu. Hij kan zelf nog geen doedelzak spelen, want dat is geen simpel instrument, maar Make-A-Wish heeft een minidoedelzak voorzien die hij zo kon meedragen. Iemand uit de band heeft een uniform op maat genaaid."

Het was de perfecte manier om die zwarte pagina uit ons leven om te slaan
Virginie Debreyne, mama Lenn

"Als kind van vijf zo mooi stil staan tijdens de ingetogen plechtigheid, je moet het maar doen", reageert pluspépé Eric nog. "De sereniteit van de Last Post bleef inderdaad intact", vult Virginie aan. "Het was echt een prachtige dag. We konden eindelijk iets terugdoen voor iedereen die ons zo lang heeft gesteund. Het was de perfecte manier om die zwarte pagina uit ons leven om te slaan", aldus Virginie.

Meest gelezen