Nicolas Maeterlinck

8 mei-coalitie zet roep om feestdag kracht bij met meeting in Breendonk

Aan het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk is de 8 mei-coalitie samengekomen om haar eis om 8 mei opnieuw als feestdag te erkennen kracht bij te zetten. Honderden vertegenwoordigers van vakbonden, middenveldorganisaties en politieke partijen waren aanwezig en riepen ook op om de strijd tegen het fascisme niet verloren te laten gaan. 

De 8 mei-coalitie is een initiatief van Ellen De Soete, dochter van een verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog. De voorbije weken kreeg ze steeds meer bijval van een brede waaier aan organisaties en politieke partijen, vooral aan de linkerzijde van het spectrum. 

Hoogst noodzakelijk dat de herdenking er opnieuw komt

Ellen De Soete - Initiatiefneemster
Videospeler inladen...

 "8 mei was als einde van de Tweede Wereldoorlog ooit een feestdag in ons land", zegt De Soete. "De politiek heeft dat van de kaart geveegd, maar wij vinden het hoogst noodzakelijk, ook als we zien wat er momenteel in de wereld gebeurt, dat de herdenking er opnieuw komt en dat we er weer bij stilstaan wat oorlog en fascisme kunnen doen." 

 De 8 mei-coalitie roept verder op om meer aan herinneringseducatie te doen rond WOII en fascisme, en om extreemrechts duidelijker af te wijzen. "De enige manier om de geschiedenis echt te leren kennen, is om een bezoek te brengen aan het Fort van Breendonk, of de Dossinkazerne in Mechelen, om te zien hoe onder meer verzetsmensen alles hebben beleefd", zegt De Soete.  

"Daar wordt vandaag te weinig over gesproken. Mijn mama was een verzetsvrouw en ze heeft zelf 70 jaar gezwegen over wat ze heeft meegemaakt, maar op het einde van haar leven heeft ze haar verhaal gedaan. Ze heeft toen ook gezegd dat ze weer veel signalen zag van wat ze heeft gezien in de jaren dertig en ze zei: 'er moet iets gebeuren'. Ik heb haar beloofd om iets te doen en hier staan we nu." 

Meest gelezen