Mijn in Burkina Faso, archief
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Acht mijnwerkers al 22 dagen vast in zinkmijn Burkina Faso: "We hopen op goed nieuws de komende dagen"

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso zitten acht mijnwerkers al 22 dagen vast in een zinkmijn. Dat heeft de regering gemeld. De overlevingskansen van de kompels slinken met de dag, de regering durft geen "garanties" geven om ze levend terug te vinden. Ze zitten meer dan 500 meter onder de grond. "We hopen op goed nieuws de komende uren of dagen", aldus een regeringswoordvoerder.

Sinds 16 april zitten de acht mijnwerkers vast in de zinkmijn Perkoa, in Burkina Faso, op zo’n 100 kilometer ten westen van hoofdstad Ouagadougou. De zinkmijn wordt geëxploiteerd door het Canadese bedrijf Trevali Mining. Volgens het mijnbouwbedrijf zitten de mannen vast omdat de tunnelwegen naar de buitenwereld werden “overstroomd door stortregens”. Er zitten zes Burkinezen, een Zambiaan en een Tanzaniaan vast in de mijn.

Er is hoop omdat bevestigd werd dat de ventilatiemeter in de vluchtkamer nog steeds werkt

Regeringswoordvoerder

"Er is hoop omdat bevestigd werd dat de ventilatiemeter in de vluchtkamer nog steeds werkt", zei een regeringswoordvoerder afgelopen vrijdag. "Daar houden we ons aan vast" en "we hopen dat we in de komende dagen of uren goed nieuws van Perkoa zullen krijgen".

Deze "vluchtkamer" bevindt zich zo’n 580 meter onder de grond, er liggen in de kamer ook overlevingskits met onder meer voedsel. De reddingswerkers hopen dat de mijnwerkers, die op 700 meter diepte aan het werk waren, toch terug zijn geraakt tot aan deze vluchtruimte.

"Materiaal werkt te traag"

De regering probeert met machines het water weg te pompen en de tunnels weer vrij te maken, maar het materiaal kan de grote hoeveelheid water moeilijk verwerken.

"De machines die zijn opgesteld om te pompen, werken aan een te langzaam tempo en dat is niet naar onze zin. Als het zoveel tijd in beslag neemt, is er geen garantie dat we ze levend kunnen terugvinden en dat is wat we willen", aldus de regeringswoordvoerder.

Als het zoveel tijd in beslag neemt, is er geen garantie dat we ze levend kunnen terugvinden

Regeringswoordvoerder

De autoriteiten hebben een oproep gedaan om betere materialen te krijgen uit het buitenland, zodat ze de mijnwerkers sneller kunnen bevrijden. Hoe langer de mannen vastzitten, hoe kleiner de kans wordt om ze levend uit de schachten te halen.

Daarnaast heeft de regering een crisiseenheid opgericht bij de mijn waar de kompels vastzitten. "De regering wil zo dicht mogelijk bij de locatie van de zoekacties zijn om ervoor te zorgen dat alles naar behoren verloopt en dat alles in het werk wordt gesteld om onze acht broers te vinden", zei de woordvoerder nog.

Er is ook een onderzoek gestart naar de oorzaak van de overstroming van de mijn. Intussen heeft de eerste minister de mijn bezocht, hij zei dat de managers van het mijnbedrijf het land niet mogen verlaten zolang het onderzoek loopt.

Is er nog hoop voor de acht mijnwerkers die al drie weken vastzitten?

Videospeler inladen...

Meest gelezen