Oekraïense ambassadeur over 9 mei: "We verspillen onze tijd met voorspellen wat er in het hoofd van Poetin omgaat"

Ook de Oekraïense ambassadeur in ons land Oleh Shamshur kijkt met ingehouden adem naar wat Poetin zal doen in Oekraïne op de grote Russische feestdag morgen. In "De zevende dag" doet Shamshur nogmaals de oproep dat het Westen de handen vuil moet durven maken: "Sommigen hopen op een vlekkeloze uitkomst, maar dat is niet meer mogelijk." 

Morgen viert Rusland haar overwinning tegen nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog en de wereld wacht in spanning af wat dat betekent voor de oorlog in Oekraïne. "Poetin zal met iets willen uitpakken morgen", zegt ook de Oekraïense ambassadeur in ons land Oleh Shamshur. 9 mei is een belangrijke datum voor Rusland en dan is een triomf welgekomen. 

Velen kijken naar de havenstad Marioepol waar intussen de laatste vrouwen en kinderen geëvacueerd zijn uit de grote staalfabriek van Azovstal. "Ik hoor ook dat ze daar iets willen forceren", zegt Shamshur. "Hij zal iets willen doen, maar we verspillen onze tijd met te raden wat er in het hoofd van Poetin omgaat." Voor Oekraïners is het enkel bang afwachten wat de impact van 9 mei zal zijn. 

Tijd voor onderhandelingen?

Shamshur spreekt met strijdvaardige toon in "De zevende dag" over "Russische moordenaars" en "de genocide op de Oekraïners". Dat is niet de toon van een land in onderhandelingen. "Wij onderhandelen verder over humanitaire corridors, maar voor een groot akkoord moet je een serieuze partner hebben aan de andere kant van de tafel en die zie ik niet", zegt de ambassadeur daarover. 

Sommigen willen een vlekkeloze uitkomst, maar dat gaat niet meer

Ambassadeur Oleh Shamshur

Wat is dan de voorwaarde om aan tafel te gaan zitten met de Russische president? Shamshur: "We kunnen niet spreken over een compromis tot er sprake is van territoriale integriteit. We willen de vrijheid om te leven zoals wij dat willen, op basis van waarden en normen die we delen met de westerse, vrije wereld zoals in België." 

Bekijk hier het gesprek met ambassadeur Shamshur in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Wat verwacht Oekraïne van het Westen?

"Iedereen moet offers brengen in deze fase van de oorlog", zegt Shamshur. Wij doen dat met ons bloed, maar we verwachten ook bepaalde offers van onze partners. Dit is een uitzonderlijke situatie en daar hoort een uitzonderlijke aanpak bij. Sommigen willen een vlekkeloze uitkomst en aangename oplossingen, maar dat gaat niet meer." 

Op de EU-top in juni hopen we de status van kandidaat-lid te krijgen

Hij heeft het dan over de wapenleveringen en economische sancties tegen Rusland die nog een keer moeten worden uitgebreid. De focus van die sancties moet de Russische energie-industrie zijn: "Russische olie en gas, dat ligt gevoelig, maar het is noodzakelijk om dat aan te pakken." 

9 mei wordt sowieso een geladen dag. Ook de Europese Unie viert dan haar "verjaardag" en die zal dit jaar volledig in teken van Oekraïne staan. Een mooie boodschap van solidariteit vindt de ambassadeur, maar die kaatst de bal meteen ook terug: "Op de EU-top in juni hopen we dan ook de status van kandidaat-lid te krijgen."

Meest gelezen