Ex-president Luiz Inacio Lula da Silva
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Braziliaanse ex-president Lula officieel kandidaat voor verkiezingen: "We moeten de democratie verdedigen"

De gewezen Braziliaanse president Luiz Ináncio Lula da Silva heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de komende presidentsverkiezingen. Gisteren lanceerde hij zijn campagne en haalde Lula meteen uit naar het "wanbeleid" van huidig uiterst rechts president Jair Bolsonaro. Lula riep de Brazilianen ook op om hem te steunen en zo "de Braziliaanse democratie te verdedigen". De presidentsverkiezingen vinden in oktober plaats. 

Op een verkiezingsbijeenkomst met duizenden aanhangers in São Paulo zei de linkse leider van de Arbeiderspartij (PT) Lula dat hij alles in het werk zal stellen om "Brazilië herop te bouwen".

"We willen democraten samenbrengen van alle politieke families, uit alle klassen, van alle rassen en religieuze overtuigingen, om de totalitaire dreiging, de haat, het geweld en discriminatie die over ons land hangen, te verslaan”, zei de 76-jarige oud-president tegen de juichende menigte.

Ex-president Luiz Inacio Lula da Silva
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Zonder Bolsonaro bij naam te noemen, vertelde Lula dat zijn tegenstander niet in staat was om te regeren en dat hij  constant moest liegen tegen de natie om zijn incompetentie te verbergen.

De bijeenkomst werd een "prelancering" genoemd, want de officiële campagne voor de verkiezingen mag volgens de Braziliaanse wet pas in augustus starten.

Lula eerder veroordeeld wegens corruptie

Lula was al eens president van Brazilië tussen 2003 en 2010. Met sociale programma's haalde hij miljoenen mensen uit de armoede en ook economisch kende het land een grote bloei.

Maar onder de linkse politicus gedijde ook de corruptie. In 2018 werd hij zelf wegens corruptie veroordeeld tot meer dan twaalf jaar celstraf, en kon hij niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen in dat jaar. Die veroordeling werd vorig jaar geannuleerd, dit maakte de weg vrij voor een politieke comeback.

Huidig Braziliaans president Jair Bolsonaro
Infoglobo

In de opiniepeilingen ligt Lula voor op huidig president Bolsonaro, in een recente pol van Ipespe zou zo’n 45 procent van de Brazilianen voor Lula stemmen in de eerste ronde.

De huidige president heeft onder andere door zijn aanpak van de coronacrisis veel kritiek gekregen. De Braziliaanse economie heeft bovendien veel te lijden onder een sterke inflatie en een stijgende werkloosheid, ook honger wordt een steeds grotere zorg. Maar recent maakte Bolsonaro iets van zijn achterstand op Lula goed,  door onder andere de sociale uitgaven te verhogen.

Ex-president Luiz Inacio Lula da Silva
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen