Radio 2

Brusselaars vieren 33ste verjaardag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is 33 jaar oud en dat werd het hele weekend gevierd met het Irisfeest. Na een onderbreking van twee jaar door de coronapandemie was er dit jaar opnieuw een goedgevuld programma met allerlei activiteiten. Zo'n 100.000 bezoekers zakten af naar de hoofstad.

Zaterdag werd de aftrap van het Irisfeest gegeven.  In het Maison de la Poste op de site van Tour & Taxis in Brussel werd het Irisfeest plechtig geopend tijdens een ceremonie met muzikale interventies en speeches van onder andere Brussels minister-president Rudi Vervoort. 

Overdag gooiden de Europese instellingen de deuren open voor het grote publiek. Dankzij gratis rondleidingen ontdekten heel wat bezoekers ook de Brusselse tuinwijken.

Eén van de nieuwigheden was de Iris Food Corner, een foodtruckfestival met een veertigtal deelnemende foodtrucks. Zoals elk jaar vond ook het traditionele parkfeest plaats in het Warandepark plaats.

Informatieve activiteiten

Naast meerdere acrobatische en circusachtige straatacts, stonden ook heel wat informatieve standjes in het Warandepark. Sammy Leurs van de Vrije Universiteit probeerde bijvoorbeeld kinderen warm te maken voor de wetenschap door verschillende activiteiten. "Ze kunnen bijvoorbeeld een eigen ruimteraket bouwen en die dan in de lucht schieten met luchtdruk. Het is echt een succes. Alle tafeltjes zitten vol."

Ook een aantal ambtenaren probeerden op een luchtige manier bezoekers te informeren. Nora van Eeden die bij Brussel Financiën en Begroting werkt, toonde samen met haar collega's de werking van een begroting aan de hand van een reusachtige balans, waarbij de gewichten de uitgevoerde beleidsmaatregelen voorstellen. "De mensen moeten zich zo inleven in de taak van de minister die beslissingen moet nemen. Dat is niet altijd makkelijk."

Radio 2

Meest gelezen