Groen-Kamerlid Kristof Calvo doet oproep aan Vivaldi-partijen: "Laat ons een nieuw regeerakkoord schrijven"

De federale Vivaldi-regering (liberalen, socialisten, groenen en CD&V) heeft nood aan een nieuwe doorstart en moet het regeerakkoord heronderhandelen en scherper stellen. Die oproep doet Kristof Calvo, Kamerlid voor Groen, in "De zevende dag". Het is een reactie van Calvo op de politieke peiling van De Stemming. Hij wil zo de politiek weer geloofwaardiger maken.

"Op korte termijn is er één prioriteit: de energiefactuur", begint Calvo. "Het is tijd om daar een stap verder te zetten en de (nu tijdelijke) btw-verlaging op gas en elektriciteit naar 6 procent definitief te maken, net als het sociaal tarief."

Maar ook op langere termijn moet de regering ambitieuzer zijn, zegt Calvo, die getipt werd als nieuwe voorzitter voor Groen, maar zich uiteindelijk geen kandidaat stelde. "Vivaldi is een verdienstelijk crisiskabinet geweest, maar er moet meer gebeuren. Eigenlijk zou Alexander De Croo (Open VLD) als premier moeten zeggen: in plaats van al die partijcongressen, laat ons opnieuw rond de tafel zitten en een nieuw regeerakkoord schrijven, een update."

Het Groen-kopstuk wijst erop dat we intussen in een nieuwe realiteit leven. "Het vorige regeerakkoord werd geschreven aan de vooravond van de tweede coronagolf, Trump was nog president, er was nog geen nieuwe Duitse regering en nu is er oorlog op ons continent." Calvo noemt onder meer de energietransitie en een eerlijkere fiscaliteit als prioriteiten.

Bekijk hier de oproep van Kristof Calvo in het politieke debat van "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Of de oproep van Calvo voor een nieuw regeerakkoord gehoor krijgt binnen de regering, valt nog af te wachten. Volgens Vooruit-Kamerlid Melissa Depraetere, die ook deelnam aan het debat, is het eerder een kwestie van het beleid permanent aan te passen aan de nieuwe gebeurtenissen.

Bekijk het volledige debat met Valerie Van Peel (N-VA), Kristof Calvo (Groen) en Melissa Depraetere (Vooruit):

Videospeler inladen...

Meest gelezen