AFP or licensors

China stelt voormalig veiligheidschef John Lee aan als nieuwe regeringsleider in Hongkong

China heeft John Lee aangesteld als de nieuwe regeringsleider van Hongkong. De 64-jarige Lee volgt Carrie Lam op, die geen tweede ambtstermijn wilde. Lee was veiligheidschef in Hongkong ten tijde van de prodemocratische protesten in 2019 en schaarde zich daarna achter een strenge nationale veiligheidswet, die heel wat vrijheden drastisch inperkte.

Vorige maand gaf de voormalige regeringsleider in Hongkong, Carrie Lam (64), aan dat ze geen tweede ambtstermijn wilde. Er moest dus een nieuwe regeringsleider aangesteld worden, en in Hongkong gebeurt dat traditiegetrouw door een comité van 1.500 getrouwen van het Chinese regime.

John Lee (64) was de enige kandidaat om Carrie Lam op te volgen. Hij kreeg 1.416 stemmen achter zijn naam. Lee was veiligheidschef van Hongkong ten tijde van de prodemocratische protesten in 2019. In die functie hield hij toezicht op het neerslaan van de protesten. De Chinese regering nam nadien de controle over Hongkong strak in handen.

Het gevolg was een controversiële nationale veiligheidswet die in 2020 ingevoerd werd. Die greep drastisch in op een hele reeks vrijheden in Hongkong. Zo werden de meeste vormen van politieke oppositie en protest strafbaar en werd de autonomie ingeperkt. John Lee verdedigde die wet, die volgens hem de stabiliteit weer zou herstellen. Zijn rol in de toepassing van die wet leidde tot Amerikaanse sancties tegen hem en enkele andere functionarissen.

Nog strenger toezicht op Hongkong?

Hongkong is een voormalige Britse kroonkolonie. In 1997 werd het door het Verenigd Koninkrijk overgedragen aan China en kreeg het een semi-autonome status. De afspraak was dat fundamentele rechten zoals vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering en betoging gevrijwaard zouden blijven.

Volgens critici worden die fundamentele vrijheden steeds meer uitgehold door de overheid in Hongkong, die aangesteld wordt door het regime in Peking. Ze beschouwen de nationale veiligheidswet uit 2020 als het ultieme voorbeeld daarvan en vrezen dat de aanstelling van John Lee als regeringsleider een tijdperk van nog strenger toezicht op Hongkong inluidt.

Meest gelezen