Winnaar Stijn Vandermeeren
Jeroen Brejou

Comedian Stijn Vandermeeren uit Aalst is "new kid in town" en wint Lunatic Comedy Award

Tijdens de 11e editie van Lunatic Comedy Award kaapte de Aalsterse comedian Stijn Vandermeeren de hoofdprijs weg. Daarmee volgt hij onder meer ex-winnaars zoals Gunter Lamoot, Lieven Scheire, Philippe Geubels, Jens Dendoncker en Lukas Lelie op. "Ik ben er niet goed van dat ik in een rijtje van zoveel grote namen kom te staan", klinkt het bij de winnaar.

The Lunatic Comedy Award is samen met Humo's Comedy Cup al jarenlang een belangrijke waardemeter voor nieuw comedytalent in Vlaanderen. Niet toevallig overlappen de erelijsten elkaar ook soms. In een zinderende 11e editie van de Lunatic Comedy Award haalde Stijn Vandermeeren het. Klaar voor een bestorming van de comedypodia, een opvolger van ex-winnaars als Gunter Lamoot, Lieven Scheire, Philippe Geubels, Jens Dendoncker en Lukas Lelie.

Beslissing van publiek

Na een parcours van veel inschrijvingen ('comedian' is duidelijk een begeerde titel), voorrondes en een finale met vijf kan Stijn Vandermeeren, een dertiger uit Aalst, zichzelf hét nieuwe talent noemen. In een kwalitatief sterke finale wekte hij de meeste lachsalvo’s in de Minardschouwburg in Gent. En als het publiek (en niét een jury) beslist over wie wint, dan is de keuze voor weinig discussie vatbaar. De Minard heeft geoordeeld en gesproken.

Jeroen Brejou

Vandermeeren haalde het met snedige standup-comedy. Recht de zaal in, interactief en met beschouwingen over de dingen des levens, grappige imitaties (zijn Sir David Attenborough was super), zelfs indrukwekkende zanglijnen én sneren naar het Vlaams Belang. Zonder gratuit te zijn. Zonder platitudes. Mét een frisse drive. En ja, enthousiasme en energie zijn de motor van de betere publieksmenners.

Andere deelnemers

In de finale ging hij Els Verhofstede voorbij. In haar "late fourties", een late roeping als comédienne, een salvo en hoog tempo van moppen: over vrouw zijn, ouder worden, een chipsverslaving en omgaan met puberende kinderen. Joppe Donckers was het meest atypisch met een exposé over het onophoudelijke en voorspelbare geëmmer van ouders met baby’s. Met een ukulele in de hand, het klassiek Hollands cabaret loerde eventjes om de hoek. Kempisch getint dan wel. Stijn Verdegem orakelde vanuit zijn bestaan als leerkracht én volslanke man. Grappig en op zijn Gents. Marlies Verschueren toonde de hilarische, maar ook scherpe kantjes van het leven als transgender.

De lach is het mooiste wat je kan schenken

Winnaar Stijn Vandermeeren

Maar Stijn Vandermeeren haalde dus de Award binnen: "Ik ben er echt waar niet goed van, om in zo'n rijtje van vele grote namen te mogen staan. Ik probeer jokes, improvisaties, wat zingen, dat heeft blijkbaar gewerkt. Er gaan veel try-outs en schrappen en schaven aan vooraf, schrijven is lastig, en dan is winnen heerlijk. De lach is het mooiste wat je kan schenken, dus ja, laat maar komen. Meer van dat."

Geen clichés

Kevin Planckaert, van de organiserende The Lunatic Comedy Club, zag een stevige winnaar: "Je moet heel creatief omgaan met verhaallijnen, geen clichés, je moet een publiek op sleeptouw nemen, met grappen alleen haal je het niet bij ons. En dat is weer gebleken. Winnaar Stijn Vandermeeren is een enorm, fris, vers talent. Zeer benieuwd wat er van hem wordt op het podium."

Jeroen Brejou

Meest gelezen