Radio 2

Klimaatactivisten blokkeren Zelzatebrug en leggen Gentse scheepsvaart deels stil

In Gent blokkeren ruim 30 klimaatactivisten de Zelzatebrug, waardoor schepen nog moeilijk van en naar de Gentse haven kunnen. Met de actie vragen de actievoerders om fossiele brandstoffen te bannen uit de haven. "We eisen dat de stad met een deftig plan komt om naar een energieneutrale haven te gaan", zegt de woordvoerder van Extinction Rebellion, een internationale organisatie die zich verzet tegen klimaatverandering.

Met grote spandoeken en vlaggen proberen klimaatactivisten van Extinction Rebellion de scheepvaart van en naar de Gentse haven stil te leggen. Dat doen ze naar aanleiding van klimaatfestival die de stad Gent vandaag organiseert op de Gentse Bijlokevest: Gent aan Zee (GAZ). "Het is leuk dat de stad tijdens dat festival aan inwoners vraagt om geveltuintjes aan te leggen, maar we vragen toch een iets ambitieuzer plan", klinkt het bij de actievoerders.

Tegen fossiele brandstoffen

De actievoerders proberen zoveel mogelijk boten tegen te houden die fossiele brandstoffen vervoeren. "Dit zullen we doen tot de politie ons hier weghaalt", zegt de woordvoerder van Extinction Rebellion. "Eén boot hebben we na onderhandelingen met de politie toch laten doorvaren. Het ging om een boot die geen olie vervoert en dus geen doelwit is van onze actie."

De actievoerder legt uit waarom de protestactie vooral naar de stad is gericht. "Gent is de grootste aandeelhouder van de haven, en daarom het best geplaatst om iets te doen aan de grote vervuilers van de haven. We eisen daarom een deftig beleid om naar een energieneutrale haven te gaan."

Meest gelezen