Nieuw wereldrecord voor Nepalese sherpa: 26 keer op de top van de Mount Everest 

Een sherpa uit Nepal heeft voor de 26ste keer de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, beklommen. Hij scherpt daarmee zijn eigen wereldrecord aan. De man van 52 werkt al bijna 30 jaar als berggids. Gisteren bereikte hij samen met tien andere berggidsen de top van de hoogste berg ter wereld.

Sinds 1994 is Kami Rita berggids in Nepal. De man van 52 werkt voor internationale bedrijven die beklimmingen in de Himalaya organiseren. Al 25 keer stond hij op de top van de hoogste berg ter wereld. Gisteren deed hij dat in het gezelschap van tien andere klimmers voor de 26ste keer. Met die bijzondere prestatie scherpt de sherpa zijn eigen record aan. 

BEKIJK - Fiere gezichten op de top

Videospeler inladen...

"Kami Rita heeft zijn eigen record gebroken en een nieuw wereldrecord in het klimmen gevestigd," vertelt Taranath Adhikari, directeur-generaal van het departement van toerisme in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Ook de vrouw van de man vertelde ook de lokale media dat ze erg blij was met de prestatie van haar man.

Kami Rita heeft zijn eigen record gebroken en een nieuw wereldrecord in het klimmen gevestigd

Tranath Adhikari - Departement Toerisme

Kami Rita beklom de 8.848,86 meter hoge berg langs de traditionele zuidoostelijke bergkam. Hij nam dezelfde route die Tenzing Norgay en Edmund Hillary in 1953 kozen om als eerste bergbeklimmers ooit de top van de Mount Everest te halen. Sinds 1953 is de Everest 10.657 keer beklommen. In die 69 jaar zijn er meer dan 300 mensen op de berg gestorven. Dit klimseizoen alleen al vielen er drie doden in het Himalayagebergte.

Ook Kami Rita liet er bijna het leven toen hij in 2014 in een grote lawine terechtkwam. Terwijl 14 andere sherpa's toen omkwamen, overleefde Kami Rita de lawine.  

Meest gelezen