De enige Belg in de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello: maak kennis met Stéphanie Huang

Stéphanie Huang (26) is de enige Belg die deelneemt aan de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello. Ze heeft vanavond al mogen spelen. Wie is ze? En maakt ze kans om ver te raken in de wedstrijd, net als haar zus drie jaar geleden, violiste Sylvia Huang? Volgens een van haar leraars is ze "een groot talent en een harde werker". Ze kreeg de muziek met de paplepel ingegeven: "Als kind speelde ze al Paganini uit het hoofd".

De Belgische Stéphanie Huang heeft vanavond haar eerste ronde van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd voor cello gespeeld. Ze kwam dus al in actie op de allereerste dag van de wedstrijd. Mogelijk het begin van een succesvol traject in het uitputtende concours, dat vier weken duurt.

BEKIJK: Stéphanie Huang is tevreden dat ze vanavond al mag spelen én bovendien in de "mythische zaal van Flagey". Reporter is Merel, één van de jonge studenten cello die als "De Zes" de wedstrijd volgen voor VRT:

Videospeler inladen...

Vader violist, moeder celliste en twee dochters die op hun beurt uitblinken op de viool en de cello: het minste wat je kan zeggen is dat de familie Huang muzikale genen heeft. Drie jaar geleden was dochter Sylvia Huang bij de laatste 12 in de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool en won toen de publieksprijs. Nu neemt haar twee jaar jongere zus deel, celliste Stéphanie.

Stéphanie werd in 1996 geboren in Montigny-le-Tilleul bij Charleroi. Haar vader is van Chinese afkomst, vandaar haar familienaam Huang. Op 3-jarige leeftijd probeerde ze eerst de viool uit, maar dat wilde niet goed lukken, vond ze zelf. En dus begon ze een klein cellootje te bespelen. Vanaf 4 jaar kreeg ze les van haar moeder. 

Docent cello Jeroen Reuling kent Stéphanie Huang al sinds haar 9e. Als kind kwam ze luisteren naar zijn masterclass in Edingen, waar ze vertelde dat ze zelf cello speelde, virtuoze Paganini nog wel. “Noten lezen kon ze nog niet, ze speelde alles op het gehoor en kreeg goed les van haar moeder,” herinnert Reuling zich. “Ze heeft hierdoor een heel goed ontwikkeld geheugen gekregen.” Op haar 12e debuteerde ze in de Muntschouwburg.

Noten lezen kon ze niet, ze speelde alles op het gehoor

Tussen haar 14e en haar 19e studeerde Stéphanie Huang bij Jeroen Reuling aan het Conservatorium van Brussel; daarna trok ze naar Parijs waar ze masterdiploma’s behaalde voor cello en kamermuziek. Sinds 2020 vervolmaakt ze zich als artieste in residentie aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo, waar ze studeert in de klas van Gary Hoffman en ook weer les krijgt van Jeroen Reuling. 

Groot talent, sterke persoonlijkheid

“Ze is een groot talent, heel muzikaal, een sterke persoonlijkheid ook en een harde werker,” zegt Jeroen Reuling. “Ze kan ook onder stress presteren; ze doet wat ze moet doen.” Een wedstrijd is altijd spannend, maar ze heeft ook al wel wat competities achter de rug. “Vijf jaar geleden, bij de eerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello, zei een collega al dat ze moest deelnemen, maar toen was dat nog te vroeg.”

BEKIJK: Stéphanie Huang speelt "Danse du diable vert" van Gaspard Cassado. Dit stuk staat op haar programma voor de halve finale:

Stéphanie Huang heeft ook heel wat ervaring met hedendaagse klassieke muziek, waar ze zich op toelegde tijdens haar studie in Parijs. Dat komt zeker van pas bij de verplichte werken van deze Koningin Elisabethwedstrijd, speciaal geschreven door componisten van nu.

9 kandidaten uit de Muziekkapel Koningin Elisabeth

Haalt ze de finale? “Dat hoop ik, dat willen alle Belgen,” zegt Jeroen Reuling. Maar hij is natuurlijk docent, geen jurylid, en als leraar kan hij naar eigen zeggen niet kiezen tussen zijn leerlingen. “Ze hebben allemaal iets bijzonders, anders waren ze niet aangenomen in de Muziekkapel. Ze zijn allemaal heel goed voorbereid.” Heel opmerkelijk inderdaad: niet minder dan 9 leerlingen en oud-leerlingen van de Kapel dingen mee in deze Koningin Elisabethwedstrijd, op een totaal van 66 deelnemers is dat niet min.   

Stéphanie Huang speelde al met verscheidene orkesten in binnen- en buitenland en in kleinere bezetting voor kamermuziek. Ze  bespeelt een Francesco Stradivarius-cello uit 1742, in bruikleen gegeven. Francesco was de zoon van de beroemde vioolbouwer Antonio Stradivarius.

66 cellisten gaan de eerste ronde in van de Koningin Elisabethwedstrijd. 24 van hen gaan naar de halve finale en 12 naar de finale. Op 4 juni kennen we de winnaar. De eerste editie voor cello, in 2017, werd gewonnen door de Fransman Victor Julien-Laferrière.

De eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd loopt van 9 mei tot en met 14 mei en is te volgen online, via de website van de KEW. Halve finale (16-21 mei) en finale (30 mei-4 juni) worden rechtstreeks uitgezonden op VRT NU, Klara, Klara.be, de Klara-app, Canvas en het kanaal van Ketnet. 

Meest gelezen