De school die getroffen werd door een luchtaanval en dienst deed als schuilplaats.

Geweld in Oekraïne duurt voort: 60 doden bij aanval op school die dienst deed als schuilplaats

Bij een Russische luchtaanval op een school in de Oekraïense regio Loegansk zouden 60 doden gevallen zijn. Dat zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. De school werd volgens de plaatselijke overheid gebruikt als schuilplaats, er zouden een 90-tal burgers in het gebouw geweest zijn. Het geweld op het terrein duurt voort, de vrees voor wat Rusland zal doen naar aanleiding van Overwinningsdag is groot. 

Op 9 mei, Overwinningsdag, viert Rusland de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Het blijft onduidelijk wat de Russische president Vladimir Poetin naar aanleiding daarvan al of niet zal zeggen of doen. Oekraïne vreest dat Rusland de herdenking zal aangrijpen om zware luchtaanvallen uit te voeren.

Meerdere steden werden in de nacht van zaterdag op zondag opgeschrikt door een luchtalarm. Dat gebeurde niet alleen in de hoofdstad Kiev, maar ook in Lviv, in het westen, in Odessa, in het zuiden, en in Charkov en Donetsk, in het oosten.

Luchtaanval op school

Vooral in het oosten blijft Rusland de aanval inzetten. De Oekraïense autoriteiten maken melding van een luchtaanval zaterdag op een school in de stad Bilohorivka, in de oostelijke Loegansk-regio. 

Volgens Sergej Hadaj, de gouverneur van Loegansk, hadden tientallen mensen daar beschutting gezocht voor het oorlogsgeweld. Na de luchtaanval zou er brand ontstaan zijn en stortte het gebouw in. President Volodimir Zelenski zegt dat 60 burgers bij de aanval zijn omgekomen. 30 mensen konden door de hulpdiensten gered worden. 

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft geschokt gereageerd op het bombardement. Hij herinnerde er nogmaals aan dat zelfs in tijden van oorlog burgers en civiele infrastructuur ontzien moeten worden. De aanval bewijst volgens hem opnieuw dat "in dit conflict, net zoals in zovele andere conflicten, het de burgers zijn die de hoogste prijs betalen".

Bekijk de beelden van vlak na de luchtaanval:

Videospeler inladen...

"Capituleren is geen optie"

Ondertussen zijn ruim 170 burgers vanuit de Oekraïense havenstad Marioepol aangekomen in Zaporozje, meer in het centrum van het land. In de bussen zaten ook 40 mensen die de afgelopen dagen geëvacueerd werden uit de omsingelde Azovstal-fabriek. Daar zijn sinds zaterdag alle vrouwen, kinderen en ouderen weggehaald. De mannen en militairen vormen er het laatste Oekraïense verzet in de stad tegen de Russen.

"Capituleren is geen optie, want Rusland is niet in ons leven geïnteresseerd. Ze geven er niet om ons in leven te laten", zei een officier van het Azov-regiment in een videoboodschap vanuit de fabriek. "Wij hebben nog water en munitie over. We zullen onze wapens bij ons hebben. Wij zullen vechten tot de beste oplossing voor deze situatie is gevonden."

"Charkov niet meer binnen bereik van Russische artillerie"

Er wordt op het terrein nog hard gevochten, zegt ook conflictjournalist Rudi Vranckx vanuit de stad Charkov. Maar hij ziet wel een verschil in vergelijking met een maand geleden. "De Oekraïners zijn hier sterk in het offensief gegaan, en dat hadden de Russen niet verwacht", zegt Vranckx. "Het Oekraïense leger heeft gebied kunnen heroveren, het rukt op om het Russische leger aan zijn eigen grens te kunnen terugdringen."

Het zou kunnen dat Charkov, na Kiev, de tweede stad wordt die zichzelf als bevrijd zou kunnen beschouwen, over enkele dagen.

VRT NWS-journalist Rudi Vranckx in Charkov

Het hart van de stad ligt niet meer binnen het bereik van Russische artillerie. "Het zou kunnen dat Charkov, de tweede stad van het land, na Kiev, ook de tweede stad wordt die zichzelf als bevrijd zou kunnen beschouwen, over enkele dagen", zegt Vranckx. Volgens hem speelt de steun van het Westen, met name de wapenleveringen, een grote rol.

Maar toch betekent dit niet het einde van de strijd. "Rusland heeft geleerd dat het niet op meerdere fronten tegelijk kan zijn. Het wil nog steeds de Donbas-regio (met Donetsk en Loegansk) veroveren. Op 50 tot 100 kilometer van hier zie je het Russische leger oprukken om het kernland van de Donbas in handen te krijgen."

De strijd is nog niet gestreden. Er wordt dan ook met argusogen gekeken naar wat 9 mei en de dagen erna mogelijk zal brengen, zegt Vranckx.

Zelenski: "Nooit meer. Blijkbaar zijn sommige mensen dat vergeten"

President Volodimir Zelenski stond in zijn dagelijkse videoboodschap stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 77 jaar geleden. De strijd die Oekraïne voert tegen de Russen, lijkt volgens hem op die tegen het nazisme tussen 1940 en 1945. 

"Na WO II werd een belofte gedaan: nooit meer. Blijkbaar zijn sommige mensen dat vergeten. We hadden geen idee dat onze generatie moet aanschouwen hoe deze woorden ontheiligd worden." De video is opgenomen in zwart-wit, en niet in kleur, "omdat alles weer zwart-wit geworden is", zegt Zelenski.

Meest gelezen