Ouders bouwen zelf huis in Mortsel waar 16 jongeren met beperking kunnen wonen en werken

In Mortsel is op initiatief van een groep ouders een huis geopend waar 16 jongeren met beperking kunnen wonen en werken. Vlaams minister voor Welzijn, Wouter Beke (CD&V) kwam ter plaatse voor de officiële inhuldiging. Het is het eerste ouderproject dat een infrastructuursubsidie van Vlaanderen krijgt.

Rita Van der Spiegel en Patrick Beugnies begonnen bijna tien jaar geleden met de organisatie voor een dagbesteding voor hun dochter Jolien, een meisje met een beperking. Op de gebruikelijke plekken vonden ze geen geschikte opvang en er waren ook vaak lange wachtlijsten. Uit hun initiatief groeide De Kompanie, een volwaardige dagopvang. De droom was om ook een plek te creëren waar de jongeren zelfstandig konden wonen, en dat is nu ook gelukt, in een nieuwbouw in de Pastoor Van Der Auwerastraat in Mortsel.

"Alle ouders van kind met een beperking liggen er wakker van hoe het verder moet als ze er zelf niet meer zijn", vertelt Rita Van der Spiegel bij Radio 2. "Wij wilden dus een garantie hebben dat onze dochter een hele goede thuis zou hebben. We hebben geprobeerd om een mooie, warm huis te creëren voor de jongeren, met per persoon een ruime studio van 36 vierkante meter en eigen sanitair. De jongeren kunnen er zelfstandig wonen, wij als ouders zijn er niet bij. Er is wel een begeleidingsploeg die 24 op 24 uur de zorg op zich neemt."

Koffiehuisje

"Er is ook een snoezelruimte, een houtatelier, een moestuin op het dak en er zijn dieren in de tuin. Er is ook een dagcentrum aan verbonden. Bovendien is er een koffiehuisje waar de jongeren kunnen werken en waar de buurtbewoners iets kunnen komen drinken. Onze dochter Jolien is hier super gelukkig. Ze wil zelfs niet meer mee op vakantie met ons", lacht Van der Spiegel.

Aandeelhouders

Waar haalt De Kompanie het geld om dit allemaal te bekostigen? "We hebben aandelen verkocht, we verkopen er nog altijd en er komen nog subsidies aan. Voor de rest organiseren we evenementen om geld in te zamelen en krijgen we giften." Vlaams minister voor Welzijn, Wouter Beke (CD&V) kwam ter plaatse voor de officiële inhuldiging, want De Kompanie is het eerste ouderproject dat een infrastructuursubsidie van Vlaanderen krijgt. "Kleinschalige projecten zijn in opmars en de overheid begint er duidelijk de meerwaarde van in te zien", zegt Van der Spiegel.

Meest gelezen