©JoaoFerrand/JFF

Pleziervaart op de Noordzee wordt steeds populairder: "Onder andere door succes van Emma Plasschaert"

De pleziervaart op de Noordzee, in al haar facetten, wordt steeds populairder. Dat blijkt uit cijfers van Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV). Dat komt onder meer door het succes van zeiliconen als Emma Plasschaert, de democratisering van de sector en de vernieuwde regelgeving waardoor de sport iets goedkoper wordt.

Uit cijfers van Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV) blijkt dat er in 2021 meer pleziervaarders waren in ons land dan ooit. Zo steeg het aantal leden van de WWSV van 25.800 leden in 2017 naar 28.898 in 2021. Toch is er nog veel groeimarge mogelijk als we vergelijken met onze buurlanden. In Nederland ligt het percentage pleziervaarders verhoudingsgewijs meer dan twintig keer zo hoog. In de maand mei zetten Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV), de watersportclubs en Sport Vlaanderen de pleziervaart in de kijker met de campagne #Samenhetwaterop.

"Dat komt enerzijds dankzij rolmodellen als Evi Van Acker, Emma Plasschaert en recent het Olympische duo Isaura Maenhout en Anouk Geurts. Dat spoort veel jongeren aan om in hun voetsporen te treden", reageert minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne. Hij gaf deze ochtend de afrap van de campagne in Nieuwpoort. "Daarnaast werd de sport iets goedkoper gemaakt. We hebben vanuit de overheid pleziervaart extra wind in de zeilen gegeven met een hervorming van de regelgeving. Daarmee maken we de pleziervaart toegankelijker, veiliger en moderner.

Goedkoper en veiliger

Om iedereen de kans te geven om te proeven van de pleziervaart, werd de registratie van pleziervaartuigen goedkoper gemaakt. De retributie is gedaald van 150 euro naar 53 euro en zelfs tot 32 euro voor de kleinzeilerij. Jeugdverenigingen zijn volledig vrijgesteld van deze registratiekosten voor hun oudere vaartuigen. Bovendien vervalt de keuring van 400 euro voor begeleidingsboten van clubs. 

Er werd ook een praktijktest ingevoerd waarbij kandidaten getest worden op bepaalde vaardigheden en praktische kennis. Hierdoor zijn pleziervaarders beter voorbereid vooraleer ze effectief het water opgaan. Daarnaast komt er nog een app waarop pleziervaarders de regelgeving kunnen terugvinden, naast andere nuttige informatie.

#Samenhetwaterop

Tijdens de maand mei wordt de pleziervaart in al haar vormen in de kijker gezet met de campagne #Samenhetwaterop. Overal langs de kust en in het binnenland worden tal van evenementen georganiseerd, telkens gratis of aan een spotprijs. Ook mensen met een beperking kunnen het water op, want heel wat clubs hebben een actieve werking voor G-sporters.

Meest gelezen