Sputnik

Poetin: "Zoals in 1945 zal de overwinning voor ons zijn", G7 spreekt schande over Rusland en neemt nieuwe sancties

Zowel de Russische president Vladimir Poetin als de Oekraïense president Volodimir Zelenski grijpt de 77e verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland aan om boodschappen de wereld in te sturen over de oorlog in Oekraïne. Elk vanuit zijn eigen standpunt. Intussen spreekt de G7, de vergadering van de zeven rijkste industrielanden, schande over het conflict. De G7 is overeengekomen om nieuwe sancties te nemen tegen Rusland. Onder andere een importverbod op olie uit Rusland. 

Op 9 mei herdenkt Rusland naar jaarlijkse traditie de overwinning op nazi-Duitsland, intussen 77 jaar geleden. De wereld zit met samengeknepen billen, bezorgd over wat de Russische president Poetin op deze dag zal zeggen over de oorlog in Oekraïne die het Russische leger tweeënhalve maand geleden ontketende door het buurland binnen te vallen. 

Wat Poetin in zijn toespraak concreet zal zeggen naar aanleiding van deze feestdag, is nog koffiedik kijken. Eerder heeft het Kremlin al ontkend dat Rusland officieel de oorlog zal verklaren aan Oekraïne en zal overgaan tot een nationale mobilisatie. Want volgens de lezing van het Kremlin heet het conflict in Oekraïne geen oorlog maar een "speciale operatie".  

VRT NWS-oorlogsverslaggever Rudi Vranckx blikt vanuit Oekraïne vooruit op wat morgen verwacht wordt van Poetin:

Videospeler inladen...

"Nazi-uitschot"

Aan de vooravond van de Russische feestdag heeft Poetin alvast een boodschap gestuurd naar de leiders van een reeks oud-Sovjetrepublieken, die niet tot de NAVO behoren. Poetin richtte zich daarbij ook tot de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk in het oosten van Oekraïne én Oekraïne zelf.

In deze boodschap haalde Poetin eerst de herinnering op aan de overwinning op de nazi’s in 1945. Daarna haalde hij weer het voorwendsel aan waarmee hij de huidige invasie in Oekraïne rechtvaardigt: de strijd van Rusland tegen het oprukkende nazisme in Oekraïne. 

“Vandaag is het onze plicht om te voorkomen dat het nazisme weer de kop opsteekt, wat zoveel leed heeft veroorzaakt in verschillende landen”, zo schreef Poetin. 

In zijn boodschappen, specifiek aan de leiders van de volksrepublieken van Donetsk en Loegansk, schreef Poetin dat “de Russische militairen vandaag, zoals hun voorouders, schouder aan schouder vechten voor de bevrijding van het geboorteland van het Nazi-uitschot”. Poetin schreef dat hij er vertrouwen in heeft dat, zoals in 1945, “de overwinning voor ons” zal zijn.

Videospeler inladen...

Ook Zelenski staat stil bij einde WO II

Ook Poetins tegenstander, de Oekraïense president Volodimir Zelenski, heeft al stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar hij draaide de rollen om: hij vergeleek de strijd tegen de Russen met die tegen nazi-Duitsland in de oorlog van '40-'45.

"Na WO II werd een belofte gedaan: nooit meer. Blijkbaar zijn sommige mensen dat vergeten. We hadden geen idee dat onze generatie moet aanschouwen hoe deze woorden ontheiligd worden."

Volgens Zelenski zijn er in de stad Marioepol, in de strijd tegen de nazi's, destijds 10.000 burgers gesneuveld in twee jaar tijd. Nu, zo zei Zelenski, zijn er in twee maanden tijd 20.000 mensen gedood.

De video van Zelenski is opgenomen in zwart-wit, en niet in kleur, "omdat alles weer zwart-wit geworden is", zei de Oekraïense president.

En ook de G7 laat van zich horen

Zelenski was zondag ook te gast op een digitaal overleg van de G7 en kreeg de steun toegezegd van de zeven rijkste industrielanden ter wereld (Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Japan, Canada en de Verenigde Staten). 

Ook op het overleg van de G7 werd stilgestaan bij de 77e verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland. Terwijl de G7 zowel het verlies van de miljoenen levens in het westen als in de Sovjet-Unie betreurde, lieten ze het niet na het huidige Rusland van Vladimir Poetin de mantel uit te vegen. "Zijn acties beschamen Rusland en de historische opofferingen van zijn volk", staat te lezen in een verklaring van het Witte Huis

Om Poetin te treffen, verbinden de G7 zich er onder andere toe om op termijn onafhankelijk te worden van Russische olie en de invoer van olie uit Rusland te verbieden. "We zullen dit tijdig en ordelijk doen, zodat de wereld tijd heeft om zich van alternatieve bevoorrading te verzekeren."

Meest gelezen