Advocaat Reuzegommers over uitstel proces: "Ik gruwel van idee van partijdigheid dat rond dit dossier hangt" 

John Maes en Joris Van Cauter, de advocaten van drie Reuzegommers, hopen dat het proces over de studentendoop van Sanda Dia zo snel mogelijk wordt verdergezet. Dat hebben ze gezegd in "De zevende dag". Ze hebben het volste vertrouwen in het Antwerpse hof van beroep dat zich nu over de zaak moet buigen. "Die mensen zijn onpartijdig, professioneel en doen wat ze moeten doen", aldus Maes die gruwelt van het idee rond partijdigheid in het dossier.

Vorige week werd het proces Sanda Dia stilgelegd op vraag van de advocaten van zijn familie.  Die willen vooral zekerheid dat het hele doopritueel kan worden beoordeeld en niet enkel de feiten op 5 december 2018 aan de blokhut in Vorselaar. De studentendoop was al op 3 december begonnen in Leuven. Maar volgens de rechter kon zij alleen oordelen over de laatste fatale dag van de doop en niet over het hele verloop van de doop. En daar ging de familie van Sanda Dia tegenin waardoor het proces nu voor maanden stilligt.

Wij waren klaar om te pleiten, dat wordt nu abrupt afgebroken. Dat is spijtig.

John Maes - Advocaat van twee Reuzegommers

"Wij waren klaar om te pleiten, dat wordt nu abrupt afgebroken. Dat is spijtig", vertelt advocaat van 2 Reuzegommers, John Maes in "De zevende dag". Ook Joris Van Cauter,  advocaat van een andere Reuzegommer vindt het jammer dat het proces vertraging oploopt. "Het is een ongelukkige gang van zaken. Als je een proces aanvangt, wil je de rit uitzitten. Je bent daar psychologisch zo op ingesteld. Het momentum was er. We zijn drie en een half jaar na de feiten", aldus Van Cauter. De twee advocaten hopen dan ook dat het proces snel wordt verdergezet. 

Volgens Van Cauter is het een ongelukkige gang van zaken die zijn oorsprong al eerder in de procedure vindt. Het gaat terug tot de raadkamer waar volgens hem geen debat is geweest. "Daar wordt er beslist welke feiten voor de rechtbank aanhangig worden gemaakt. En een negatief aspect in deze zaak is -denk ik- de druk die er bestaat vanuit de media op de rechtbank. Daardoor is dat het moment in de raadkamer niet goed benut geweest is", aldus Van Cauter. 

Bekijk hier het volledige gesprek met John Maes en Joris Van Cauter, de advocaten van drie Reuzegommers, in "De zevende dag"

Videospeler inladen...

Antwerpen versus Hasselt

Het proces ligt nu stil tot het hof van beroep in Antwerpen geoordeeld heeft of het beroep van de familie van Sanda ontvankelijk en gegrond is. Sven Mary, advocaat van de familie van Sanda, zei vorige week nog dat hij vreesde dat de zaak niet meer naar de rechtbank van Hasselt zal terugkeren. "Ze zullen de zaak in Antwerpen naar zich toetrekken, ik ben daar voor 99 procent van overtuigd", zei hij toen. 

Maar het hele proces is in het verleden net uit Antwerpen gehaald omdat één van de Reuzegommers de zoon is van een Antwerpse magistrate. Men vreesde toen voor beïnvloeding en dat er zo in Antwerpen geen eerlijk proces kon plaatsvinden.  Maar die verhuis was volgens Maes eerder symbolisch. 

Die mensen zijn onpartijdig, professioneel en doen wat ze moeten doen

John Maes - Advocaat van twee Reuzegommers

Dat de zaak Sanda Dia nu weer in Antwerpen ligt, mag volgens Maes geen probleem vormen. "Ik zie niet in waarom het hof van beroep in Antwerpen niet onpartijdig zal kunnen oordelen. Die mensen zijn onpartijdig, professioneel en doen wat ze moeten doen. Ik gruwel van het idee dat er een waas van partijdigheid en gevaar voor partijdigheid hangt rond dit dossier. Dat is volstrekt ten onrechte. Ik vertrouw erop dat het zeer sereen en onpartijdig zal verlopen", besluit Maes. 

Meest gelezen