Radio 2

Vilvoordse vzw (W)arm-kracht krijgt Damiaanprijs

Vzw (W)arm-kracht uit Vilvoorde heeft in de Sint-Antoniuskapel in Leuven de Damiaanprijs 2022 in ontvangst genomen. De prijs wordt elk jaar uitgedeeld aan een organisatie die zich inzet voor kwetsbare mensen, in de geest van pater Damiaan. (W)arm-kracht zorgt onder andere voor voedsel- en kledingbedeling.

Voluit heet de vzw '(W)arm-kracht armen aan het woord'. Onder andere door voedsel- en kledijbedeling helpt (W)armkracht heel wat gezinnen in armoede. Daarom kreeg ze zondag de Damiaanprijs, in de geest van pater Damiaan Deveuster uit Tremelo. Die werd 13 jaar geleden heilig verklaard voor zijn werk voor melaatsen.

"De vzw wil een plaats van ontmoeting zijn voor iedereen, vanuit een positieve instelling voor anderen, gedragen door talrijke vrijwilligers", schrijft de jury. Volgens delegatie-overste van de paters van de Heilige Harten Jef Tops is de gelijkenis met pater Damiaan duidelijk. "De vzw helpt heel wat mensen en doet dat ook onbaatzuchtig, net zoals Damiaan vroeger deed."

Duw in de rug

Luk Hollebecq van (W)armkracht was opgetogen met de prijs: "Dit is heugelijk nieuws. Het is geen financiële prijs maar wel een erkenningsprijs en dat doet veel. Dat is voor ons een duw in de rug. Het komt dan ook nog van buiten Vilvoorde en de vorige winnaars zijn verenigingen met naam. Daar staan wij nu bij."

Hollebecq hoopt wel om in de toekomst een vaste locatie voor de vzw te hebben. Dat is nu niet het geval. "Ontmoeten is belangrijk voor ons, maar zonder vaste locatie is dat moeilijk."

Stijgende vraag

De vzw bestaat ondertussen al elf jaar en ontstond uit een vraag voor acties voor mensen in armoede in Vilvoorde: "Mijn moeder zaliger zei altijd: 'Leef niet voor jezelf'", vertelt Hollebecq. De vzw organiseert twee keer per week voedselbedelingen in Vilvoorde en zag de vraag fel stijgen in de afgelopen jaren: "Voor corona hielpen we 52 mensen op weekbasis, nu zijn dat er 184. Daaronder zijn ook vier families uit Oekraïne." 

Verder voorziet de vzw ook onder andere een spelotheek (een bib voor speelgoed), een goedkope pamperverkoop en een repaircafé in Vilvoorde.

Meest gelezen