Radio 2

Zorgboerderij Kapellen krijgt extra therapiepaard: "meer dan welkom, er zijn ellenlange wachtlijsten"

Zorgboerderij Meander in Kapellen heeft er een therapiepaard bijgekregen. Het is een gift van de Lionsclub Antwerpen-Moerland. "We zijn erg dankbaar want de therapiepaarden zijn gewild, we hebben ellenlange wachtlijsten", klinkt het bij de zorgboerderij.

Het nieuwe therapiepaard Luna is officieel gedoopt bij zorgboerderij Meander in Kapellen. De negenjarige merrie vervolledigt de groep van negen andere paarden die de therapeuten van OLO-Rotonde vzw gebruiken in de zorgboerderij en in hun vestiging aan de Miksebaan in Brasschaat. "Nu zijn er ellenlange wachtlijsten om deel te kunnen nemen aan een sessie, dit extra paard is dus meer dan welkom", klinkt het bij de zorgboerderij.

Een therapiepaard moet een extra begeleider kunnen dragen en het wordt ook getraind om niet te schrikken bij harde geluiden

zorgboer Goran Van Dyck

"Niet elk paard komt in aanmerking als therapiepaard", zegt zorgboer Goran Van Dyck van Meander. "Het karakter is belangrijk, maar ook de bouw van het dier. Soms moeten mensen met een beperking ondersteund worden door een bijrijder die achter de ruiter zit. Dat wil zeggen dat de rugbelasting van het dier zwaarder is dan normaal. Het dier wordt hier getraind op een aantal specifieke zaken. Het moet bijvoorbeeld leren omgaan met harde geluiden. Daarnaast moet het onder een tillift, waarmee we mensen uit een rolstoel op het zadel zetten, durven en blijven staan."

Brede doelgroep

De therapiepaarden trekken een brede doelgroep aan. Het gaat zowel om mensen die bijvoorbeeld door hun beperking niet in een gewone manege terechtkunnen, als kinderen en jongeren met bijvoorbeeld faalangst, een gebrek aan zelfvertrouwen of autisme. Het werken met een paard zorgt ervoor dat ze gemakkelijker hun gevoelens kunnen uiten tegenover de therapeut.

De wachtlijsten zijn lang, maar we moeten de paarden ook voldoende rust kunnen geven

zorgboer Goran Van Dyck

Ondanks het feit dat OLO-Rotonde nu over tien paarden beschikt, blijven de wachtlijsten lang. ‘We denken vooral ook aan het dierenwelzijn,’ zegt de zorgboer. "We zorgen dat de paarden voldoende rust krijgen en dat hun programma niet te vol geraakt." Daarnaast is er maar een beperkt aantal therapeuten dat de geschikte opleiding gevolgd heeft inzetbaar.

Therapiepaard Luna heeft 6.000 euro gekost. Dat bedrag werd geschonken door Lionsclub Antwerpen-Moerland.

Radio 2

Meest gelezen