Minister van Quickenborne wil gokreclame bijna volledig verbieden, Kansspelcommissie pleit voor doelgroepenbeleid

Reclame maken voor gokken wordt tegen het einde van dit jaar wellicht zo goed als verboden in ons land. Gokbedrijven of platformen mogen dan niet meer adverteren op radio en televisie, maar ook niet meer op sociale media, in kranten of op affiches op straat. De Kansspelcommissie is verrast door het voorstel dat van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne komt. Zij ziet liever geen algemeen verbod, maar pleit wel voor beperkingen voor jongeren en problematische spelers. Ook de partij MR is het niet eens met het voorstel van Van Quickenborne. 

Tegen het einde van het jaar worden zowat alle vormen van gokreclame aan banden gelegd. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) laten opnemen in een ontwerp voor een koninklijk besluit (KB). Het is goedgekeurd door zes bevoegde ministers, maar moet nog worden goedgekeurd door Europa en voor advies langs de Raad van State. 

Gokplatformen en -bedrijven mogen volgens het ontwerp geen reclame meer maken via spots op televisie, radio of in bioscopen. Ook advertenties op of via websites, sociale media, sms, reclamedrukwerk, tijdschriften, kranten en affiches op straat worden verboden. Voor lopende publiciteitscontracten is er een overgangsmaatregel tot oktober volgend jaar. 

Gokplatformen mogen wel nog reclame maken op hun eigen websites (of binnen de muren van de speelhal). Ook wie op het internet zelf een zoekterm ingeeft die te maken heeft met gokken, kan nog reclame te zien krijgen. 

Welke vormen van gokreclame zouden precies verboden worden? Minister Van Quickenborne legt het uit in "Terzake":

Videospeler inladen...

Geen sportsponsoring meer

Ook zouden gokplatformen volgens het ontwerp niet meer aan sportsponsoring mogen doen, al is daar een overgangsmaatregel tot 2025. Gokbedrijven mogen tot dan enkel nog reclame maken door de merknaam of het logo te gebruiken, zowel op de shirts als in de stadions. Het gebruik van reclameslogans is sowieso niet meer toegelaten. Ook reclamespots afspelen op schermen of door luidsprekers in stadions wordt verboden. 

In het kader van sporttornooien mag tot 1 januari 2025 op televisie wel nog reclame gemaakt worden, maar enkel spotjes van maximaal 5 seconden, maximaal 2 per uur en minstens een kwartier voor of na de uitzending van de wedstrijd.

Kansspelcommissie is tegen algemeen verbod

De Kansspelcommissie, die onder meer de taak heeft om gokkers meer bescherming te geven, is gekant tegen een algemeen verbod op gokreclame, zoals minister van Justitie Van Quickenborne voorstelt.

De Kansspelcommissie is verrast door het voorstel van de minister. En had liever geen algemeen verbod gezien, zegt voorzitter Magalie Clavie. 

"We weten dat reclame invloed kan hebben op het gedrag van spelers, dus wij denken vooral dat beperkingen voor jongeren en problematische spelers een goeie zaak zouden kunnen zijn. Voor ons zijn de beperkingen nuttig voor deze kwetsbare doelgroepen en misschien niet in het algemeen." 

MR is tegen het verbod

Opvallend: ook regeringspartij MR kondigde vanochtend al aan tegen het verbod te zijn (maar de partij levert geen bevoegde minister en kan het ontwerp en uiteindelijk het KB dus niet tegenhouden). 

"We moeten vechten tegen gokverslavingen", verduidelijkt George-Louis Bouchez, voorzitter van MR, zijn tweet in een interview met "Terzake". "Dat gaat over een erg klein percentage van de bevolking. Maar alle reclame nu verbieden is de sportwereld en de cultuurwereld miljoenen euro’s aan inkomsten ontzeggen zonder compensatie. Gokverslaafd zijn, dat is problematisch, maar mensen behouden wel het recht om te spelen, we leven in een vrij land. Mensen mogen ook roken en drinken hoewel dat niet goed is voor de gezondheid. Ik wil geen samenleving waarin men een perfect gedrag definieert als deugdzaam. Dat is een puriteinse samenleving en dat is niet mijn samenleving.”

Volgens Bouchez was minister Van Quickenborne al heel lang op de hoogte van het feit dat MR het niet eens is met het verbod op gokreclame. 

Ook N-VA heeft "ernstige vragen"

Ook oppositiepartij N-VA heeft "ernstige vragen" bij de plannen van minister Van Quickenborne. "Een verbod tegen 2024 realiseren lijkt ons simpelweg onhaalbaar gezien gokreclame zodanig verstrengeld is met de voetbalwereld", reageert N-VA-Kamerlid Christoph D'Haese. N-VA dringt aan op een betere bescherming van "kwetsbare spelers".

N-VA verwijt de regering ook een gebrek aan consistentie. "Het is toch frappant dat de liberalen over straat rollen over private gokreclame, terwijl CD&V met staatssecretaris (Sammy) Mahdi aanstuurt om offensiever te adverteren met de Nationale Loterij", stelt N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman. "Van hypocrisie gesproken. Gokverslavingen zijn altijd erg, ook als de winst naar de staat gaat."

Verslavingen

Volgens Van Quickenborne is het aantal gokkers tijdens de coronacrisis enorm toegenomen. "Het aantal jongeren dat gokt is gestegen met 43 procent. Internationaal onderzoek toont aan dat 40 procent van de winsten die gokbedrijven maken afkomstig is van mensen met een gokverslaving. Achter die cijfers gaat heel wat leed schuil", zegt de minister. 

"Het gaat dan over mensen met een laag inkomen, die snel verleid worden, en over jongeren, die snel geprikkeld worden", zegt Katleen Peleman van het VAD in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Mensen die verslaafd waren, hervallen ook makkelijker als ze overspoeld worden met die reclame", geeft Van Quickenborne aan. "Gokken is het nieuwe roken, en iedereen is het er ook over eens dat tabaksreclame er beter niet meer is", aldus Van Quickenborne.

BEKIJK - Arne Nilis, zoon van Luc Nilis, is nu 6 jaar gokvrij. Al op zijn 13e kwam hij in contact met gokken op wedstrijden ("Het journaal"):

Videospeler inladen...

Meest gelezen