Videospeler inladen...

BEKIJK - Moet je Nederlands kennen om "Vlaming" te zijn? Ivan De Vadder analyseert laatste deel De Stemming

Voelen inwoners van Vlaanderen zich in de eerste plaats Vlaming of toch Belg? Waaraan moeten nieuwkomers volgens een meerderheid van de bevolking voldoen om zich "Vlaming" te mogen noemen? En in hoeverre moeten migranten de gewoonten en cultuur overnemen? In bovenstaande video legt Ivan De Vadder uit wat de resultaten van De Stemming daarover vertellen.

"De Stemming" is een onderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard, online uitgevoerd bij 2.064 Vlamingen door de universiteiten van Brussel en Antwerpen, onder leiding van Stefaan Walgrave (UA) en Jonas Lefevere (VUB). De steekproef vond plaats tussen 14 en 31 maart, toen de Russische invasie in Oekraïne nog volop in een eerste fase zat. VRT NWS presenteert de resultaten van het onderzoek in vier delen: de impact van de oorlog (5/5), de kiesintenties van de Vlaming (6/5), de klimaatverandering (9/5) en het migratiebeleid (vandaag).

Meest gelezen