PA Wire/PA Images

Chocoladefabrikant Ferrero wil de fabriek in Aarlen heropenen, maar wacht op toelating FAVV

Chocoladefabrikant Ferrero wil over een maand de fabriek in Aarlen waar chocolade besmet raakte met salmonella, heropenen. Ferrero mikt op 13 juni, maar moet nog de toelating krijgen van het voedselagentschap. Dat besliste om de fabriek begin april te sluiten, nadat een hele lading chocolade met een salmonellabesmetting over heel Europa werd ontdekt.

Bijna 1.000 werknemers zijn in de weer om de fabriek en de installaties te poetsen, voor de heropening. Twee maanden geleden moest de fabriek dicht, nadat een hele lading chocolade met een salmonellabesmetting in supermarkten over heel Europa belandde. Tientallen mensen werden ziek. Er loopt nog een onderzoek hoe de besmette chocolade in de winkel belandde. Volgens Ferrero hebben ze alles vernietigd, toen de besmetting werd vastgesteld in december. 

De Ferrero-fabriek in Aarlen heeft op 4 mei een nieuwe toelating voor productie aangevraagd. Héléne Bonte van het FAVV bevestigt dat ze het actieplan nu bestuderen, maar dat ze nog niet ter plaatse zijn geweest. Het voedselagentschap heeft maximaal 30 dagen om te beslissen. Die beslissing kan dus ook vroeger vallen en dan kan de fabriek in theorie meteen open.  In eerste instantie kan er dan een voorwaardelijke en voorlopige vergunning (3 maanden) voor de productie worden toegekend. Over wat die voorwaarden zijn, is nog niets bekend.

In het totaal zal de fabriek bijna 2 maanden gesloten zijn. De directie verzekerde wel al dat het loon van de werknemers al zeker tot eind mei uitbetaald zou worden.

 

Meest gelezen